26. 11. 2020.
Specijalno tužilaštvo: Nema istrage protiv Milorada Dodika

Specijalno tužilaštvo: Nema istrage protiv Milorada Dodika

Specijalno tužilaštvo: Radi se na podizanju optužnice u predmetu BIB banke

U optužnici će prvooptuženi biti članovi uprave te banke sa Edvinasom Navickasom na čelu zbog organizovanog kriminala kojim je ta finansijska institucija oštećena za više od 56 miliona KM.

MUP je u petak podnio izvještaj Specijalnom tužilaštvu o kriminalu u banci protiv 21 osobe, od kojih je 11 iz Litvanije i deset iz BiH. Podizanje optužnice zasnovano je na dokazima da je Navickas osnovao pet firmi kojima je banka za nekoliko godina dala desetine miliona maraka kredita, a za koje je unaprijed znao da nikada neće biti vraćeni.

U izvještaju stoji da je Navickasova grupa, uprkos negativnom mišljenju, dodijelila kredite za ta preduzeća bez sredstava obezbjeđenja čime je banka oštećena za 56.660.000 KM. Radi se o firmama “Balkanika” i “Kvasko” iz Banjaluke, “Kapitalni projekti” iz Brčko distrikta, “Inegra” iz Bihaća te “Ensko 165″ iz Edinburga.

” Uprava banke, od direktora, članova Kreditnog, Nadzornog i Upravnog odbora, smišljeno i organizovano je tim firmama dala 65,8 miliona KM kredita za koje nije obezbijeđena kreditna analiza, nisu dokumentovani finansijski izvještaji i nije bilo obezbjeđenja”, stoji u izvještaju. Navedeno je i da su rokovi dospijeća naplate nekoliko puta prolongirani, a da su krediti odobravani i pored negativnog mišljenja kreditnog rizičara. Balkan investment banka bila je u vlasništvu litvanske “Ukio grupe”, a sredinom 2013. godine preuzela ju je Vlada RS i preimenovala je u Banku Srpske, u koju je nedavno uvedena privremena uprava.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender