29. 11. 2020.
Proruske snage oborile četiri suhoja

Proruske snage oborile četiri suhoja

Erdogan potvrdio da je Turska oborila ruski avion

Vojni avion je u utorak, 24. novembra, oboren u Siriji na granici sa Turskom. Piloti su uspjeli da se katapultiraju. Pritom su turski mediji naglasili da je upravo F-16 turskih VVS oborio lovca, pošto je ruski avion navodno povrijedio vazdušni prostor države.

U MO Rusije su kasnije potvrdili da je oboreni Su-24 pripadao Rusiji, a pogođen je sredstvima PVO sa zemlje.

MSP Turske je po nalogu premijera Ahmeta Davutoglua preduzelo sve potrebne mjere u NATO-u, UN i državama koje su povezane sa ovim incidentom, javljaju turski mediji.

Obaranje ruskog vojnog aviona “Su-24” u Siriji je “veoma ozbiljan incident”, ali je previše rano za donošenje zaključaka, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina.“Jednostavno, nemoguće je govoriti o nečemu ako nemate pune informacije”, naveo je Peskov.

Moskva je saopštila da je borbeni avion “Su-24” oboren projektilom ispaljenim sa zemlje dok je bio u vazdušnom prostoru Sirije na visini od 6.000 metara.

Ankara je saopštila da su turski borbeni avioni oborili ruski avion nedaleko od sirijske granice nakon više upozorenja zbog narušavanja vazdušnog prostora Turske.

Mediji su ranije izvijestili da su se oba pilota spustila padobranima i da je jedan u rukama lokalnih Turkmena. Agencija “Dogan” javila je da ruski vojni helikopteri tragaju za pilotima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender