27. 11. 2020.
Poskupljuju cigarete, pivo i naftni derivati od 1.januara 2016.

Poskupljuju cigarete, pivo i naftni derivati od 1.januara 2016.

Poskupljuju cigarete, pivo i naftni derivati od 1.januara 2016.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH odlučio je na današnjoj sjednici da izvještaj Radne grupe o povećanju akciza na naftne derivate, pivo i cigarete dostavi entitetskim vladama na izjašnjenje, s obzirom da nije postignuto usuglašeno rješenje o kome bi UO UIO mogao odlučivati u okviru svog mandata.

UO UIO donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2016. godinu koja će se primjenjivati od 1.1.2016. godine.

Prema usvojenoj odluci mininimalana akciza na cigarete iznosiće 2,23 KM po kutiji cigareta, dok će posebna akciza za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,20 KM. Akciza na duvan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne akcize i iznosit će 89,20 KM po kilogramu.

Poreski obveznici i trgovci cigaretama dužni su popisati zatečene zalihe te do 17.1.2016. godine uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene trošarine.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2016. godinu na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

UO usvojio je Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina, čime se pomaže proizvodnja u rudnicima u oba entiteta.

Upravni odbor usvojio je danas Izvještajo radu UIO za prvih šest mjeseci ove godine uz konstataciju da su zadovoljni rezultatima koji su postignuti.

Usvojen je i Plan rada UIO za iduću godinu uz određene primjedbe koje bi trebale unaprijediti rad ove institucije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender