23. 11. 2020.
Starčevica: Ambulanta nedostupna licima sa invaliditetom

Starčevica: Ambulanta nedostupna licima sa invaliditetom

Starčevica: Ambulanta nedostupna licima sa invaliditetom

Ambulanta porodične medicine u banjalučkom naselju Starčevica od svoje izgradnje 2006. godine do danas nije dostupna građanima u invalidskim kolicima.

Da stvar bude gora, prilikom izgradnje ambulante ona je osposobljena  za prilaz invalidima, međutim, problem su prilazne stepenice koje predstavljaju nepremostivu prepreku pacijentima sa invaliditetom, ali i majkama sa kolicima.

Mještani uporno upozoravaju nadležne da bi stepenice koje vode do ambulante konačno trebale prilagoditi i osobama sa invaliditetom, a ovu temu nedavno je ponovo pokrenuo odbornik SNSD-a u Skupštini grada Nenad Talić, sa zahtjevom nadležnim da preurede prilazno stepenište i na njemu naprave rampu za invalide i to do početka ove zime.

Talić kaže da se pri samoj izgradnji ambulante mislilo na osobe sa invaliditetom, ali da osnovni problem predstavljaju stepenice.

– Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, Zoran Novaković odgovorio je da rekonstrukcija samih stepenica nije problem i da bi mogla uskoro biti izvršena, ali da će rampa za invalide morati malo da sačeka- kaće Talić.

Iz Savjeta mjesne zajednice Starčevica kažu da ovo nije problem od juče, a sa njim su upoznati kažu i oni i nadležne institucije.

Mi u sastavu Savjeta naše mjesne zajednice imamo člana koji je u invalidskim kolicima i koji vrlo ažurno prati problematiku osoba sa invaliditetom ovog naselja i nakon što nam on delegira i ukaže na neke probleme mi ih proslijedimo nadležnim službama u gradu. Nisam siguran kako je i šta radio Savjet prije mene, ali znam da mi sigurno jesmo upozoravali nadležne na stepenište koje ograničava prilaz osobama sa invaliditetom ambulanti porodične medicine– kaže predsjednik Savjeta MZ Strčevica, Đorđe Knežević.

On naglašava da ova ambulanta nije izolovan slučaj u najvećem banjalučkom naselju.

– Imali smo identičan problem sa prostorijom Mjesne zajednice. S obzirom da imamo člana koji je osoba sa invaliditetom, on nije mogao da prisustvuje sastancima, ako nema nas četvorica-petorica da ga unesemo u kancelariju. Pisali smo nadležnima, oni su nam odgovorili da nemaju sredstava za izgradnju rampe. Na kraju smo mi iz sopstvenih sredstava skupili novac i napravili rampu. Nisu tu problem pare. Rampa koju smo mi postavili koštala je svega 160 KM i sad oni hoće da kažu da nemaju 160 KM. To je stvar nemara samo, ništa drugo – ističe Knežević dodajući da problem u naselju stvaraju i kontejneri koji se nalaze na pola trotoara u Srpskoj i još nekoliko ulica i otežavaju kretanje i osoba sa invaliditetom i majki sa kolicima.

– Takođe smo tražili da autobuska stajališta prilagode osoba sa invaliditetom, ali ni to nam nije uspjelo- zaključuje on.

U Humanitarnoj organizaciji „Partner“ ističu da su svjesni da finansije ne dozvoljavaju da sve i jedna institucija ima rampu za invalide, ali da bi se o tim stvarima ipak trebalo više razmišljati.

– Trebalo bi biti normalno da ambulanta porodične medicine trebala da ima obezbjeđen prilaz osobama sa invaliditetom. Još uvijek veliki broj institucija u gradu nema riješeno ovo pitanje, ali moramo priznati da je situacija po tom pitanju svakako bolja u odnosu na neke prethodne godine- ističu iz „Parnera“.

Iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada potvrđeno nam je da će ovaj probelm biti razmatran sljedeće godine.

– Ove godine nisu planirana sredstva za te namjene. U toku je priprema programa za narednu godinu, tako da će i ovaj prijedlog biti uzet u razmatranje- kažu u pomenutom Odjeljenju.

(Banjaluka.net)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender