28. 11. 2020.
Usvojen nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu

Usvojen nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu

Usvojen nacrt budžeta Banjaluke za narednu godinu

Skupština grada Banjaluka usvojila je danas Nacrt budžet za 2016. godinu, koji je predviđen u iznosu od 128.270.000 KM.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović smatra da ovaj budžetski okvir može da zadovolji potrebe grada u narednoj godini i obezbijedi blagi rast novih ulaganja.

“Vodili smo računa o našoj osnovnoj politici, koju smo definisali nekoliko godina ranije, a to je da prioritet u budžetu imaju socijalna davanja i da ne može biti razmatrano umanjenje ovih sredstava”, rekao je Gavranović novinarima tokom skupštinske pauze.

Gavranović ističe da stvaranje uslova za što bolje privredne aktivnosti u gradu treba da bude dominantno u budžetu, dodajući da je i ove godine direktno i indirektno izdvojeno više od 3,5 miliona KM za podsticaje u privredi.

On je dodao da će iznosi za određene projekte u oblasti poljoprivrede biti zadržani na ovogodišnjem nivou ili će biti povećani.

“Kada je riječ o izgradnji infrastrukture na seoskom području, iduće godine planiramo da nastavimo sa radovima na Crnom vrelu, kao i na projektu regionalnog vodovoda `Banjica`”, rekao je Gavranović.

On je naveo da se naredne godine planira nastavak ulaganja u izgradnju novih saobraćajnica i putne mreže, te mosta u naselju Česma, kao i obnovu tvrđave Kastel.

“Plan nam je da iduće godine započnemo i sanaciju Kulturnog centra `Banski dvor`, za šta smo izdvojili određeni iznos, ali ćemo morati tražiti i druge izvore prihoda”, rekao je Gavranović.

On smatra da je predviđeni budžet realan, ukoliko svi shvate da moraju izvršavati svoje obaveze.

Gavranović kaže da prihod od poreza na nepokretnost može biti i veći od osam miliona KM, koliko je predviđeno budžetom za narednu godinu.

“Stanje na terenu je nepouzdano i neprimjereno, jer građani ili ne prijave ništa ili prijave samo dio imovine”, rekao je Gavranović.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Zoran Talić smatra da se budžet za narednu godinu previše bazira na prognozama bez ikakvih garancija, te ističe da više treba raditi na privrednim aktivnostima.

“Bitno je da grad Banjaluka i njen gradonačelnik predlože operatibilan plan, ne samo za prikupljanje prihoda, nego i za njihovu potrošnju”, rekao je Talić.

U nastavku sjednice odbornici će, između ostalog, razmatrati informacije o stanju i dostignutom stepenu razvoja turizma na području Banjaluke, o omladinskim aktivnostima za 2015. godinu, kao i o godišnjim aktivnostima udruženja građana i nevladinih organizacija od interesa za grad.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender