29. 11. 2020.
Deen ponovo na Eurosongu!

Deen ponovo na Eurosongu!

Deen ponovo na Eurosongu!

U Sarajevu je večeras saopšteno da će BiH na Eurosongu 2016. godine u Švedskoj predstavljati pjevači Dalal Mitdat Talagić i Fuad Backović Deen!

BiH se nakon tri godine vraća na Eurosong!

Deen je Bosnu i Hercegovinu već jednom predstavljao i to 2004. godine kada je zauzeo deveto mjesto.

Nevjerovatan osjećaj. Opet sam dobio priliku i te se emocije vraćaju iz 2004. godine. Osjećam da ćemo biti čak i bolji. Dvanaest godina je prošlo. Sada imam diplomu i više iskustva na sceni. Nadam se da ću dati svoj maksimum. Pjesma se izrodila iz našeg dvadesetogodišnjeg prijateljstva. Dalal je najveći krivac što sam se počeo baviti ovim poslom. Naknadno ćemo saopštiti da li će pjesma biti na engleskom ili bosanskom jeziku”, rekao je Deen na večerašnjem predstavljanju BiH takmičara na ovogodišnjem Eurosongu.

“Nekako je san svakog muzičara da zapjeva na Eurosongu i iskoristi te tri minute najbolje što može. Meni se taj san ostvario i to s najboljim prijateljem”, kazala je Dal

Njima će se na sceni pridružiti i regionalna senzacija Ana Rucner.

“Deena poznajem već godinama. Odlučili smo nešto zajedno da napravimo i biće to lijepo iskustvo. Riječ je o odličnim umjetnicima”, dodala je Ana Rucner.

Premijerno će pjesma biti prezentovana u februaru 2016. godine, a iz BHRT-a nisu željeli saopštiti više detalja. Autor pjesme je Almir Ajanović.

“Siguran sam da će pjesmu donijeti na pravi način. To je autoru najvažnije. Meni ni Dalal ni Deen nisu nepoznanice i s njima dugo radim. Ovo je veliko priznanje za mene kao autora”, kazao je Ajanović za BHRT.

Novi predstavnik naše zemlje na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi predstavljen je danas u Sarajevu.

“Mi smo išli logikom da mi kao BHRT uradimo sve što je u našoj moći da BiH ima predstavnika. Zahvaljujući partnerima koji su prepoznali tu pozitivnu priču i bez obzira na tešku situaciju, BiH će imati predstavnika na Eurosongu”, rekao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, i dodao da će sve finansijske troškove podnijeti partneri, a ne BHRT.

Lejla Babović, šefica međunarodnog odjela BHRT-a, kazala je da je BHRT dobila pohvalu od organizatora što se BiH vraća na najveće muzičko takmičenje u Evropi.

“Preko četrdeset zemalja se prijavilo ove godine. Sve zemlje iz regiona, nezvanično, su se prijavile za takmičenje. Žrijebanje će biti održano u januaru i tada ćemo znati u kojoj polufinalnoj večeri nastupamo. U martu će biti poznat raspored. Pedeset posto glasova će dati žiri, a pedset posto glasovi publike”, kazala je Lejla Babović, šefica međunarodnog odjela BHRT-a.

Bosna i Hercegovina je do sada osamnaest puta učestvovala na izboru za najljepšu pjesmu u Evropi, ali zbog finansijskih sredstava posljednjih godina naša zemlja nije imala predstavnika na Evroviziji.

Posljednji put BiH se pojavila na ovom takmičenju 2012. godine s pjesmom “Korake ti znam” u izvođenju Maye Sar.

Najbolji plasman za BiH imala je grupa Hari Mata Hari 2003. godine s pjesmom “Lejla”, dok je najgori plasman ostvarila Amila Glamočak 1996. godine kada je BiH bila 22.

Za sada je poznato da se, osim Bosne i Hercegovine, na Evropviziju vraća i Ukrajina.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender