02. 12. 2020.
Obilježavanje ZAVNOBIH-a kao dana državnosti BiH, zloupotreba istorije

Obilježavanje ZAVNOBIH-a kao dana državnosti BiH, zloupotreba istorije

Federacija slavi ”Dan državnosti”, RS se prisjeća zajsedanja ZAVNOBIH

Federacija BiH danas slavi Dan državnosti, 72. godišnjicu prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

“Na tom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti”.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definisane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji odluka o “danu državnosti BiH” za koju su glasala sva tri naroda u BiH, niti je Parlamentarna skupština usvojila zakon o praznicima, tako da 25. novembar nije, niti može biti zajednički praznik, posebno ne “dan državnosti”.
“Sve dok se narodi u BiH ne dogovore o datumu koji će biti prihvatljiv za sve, 25. novembar kao takav obilježavaće se samo u jednom dijelu BiH”, izjavio je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske je ocijenio da insistiranje na “danu državnosti”, koji to nije, doprinosi daljim podjelama u BiH i svi oni, uključujući i predstavnike takozvane međunarodne zajednice, koji podržavaju obilježavanje ovog datuma kao “dana državnosti BiH” direktno doprinose njenom dodatnom urušavanju.

“Dobro je što se i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na isti način odredio prema obilježavanju 25. novembra kao datumu koji ne može i ne treba da se obilježava kao ‘dan državnosti BiH'”, ocijenio je Dodik.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender