26. 11. 2020.
Banjaluka: Gradska uprava nudi posao za deset službenika

Banjaluka: Gradska uprava nudi posao za deset službenika

Gavranović o budžetu: Možda ćemo godinu završiti u suficitu

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas da je procjena ukupnog stanja i kretanja u realizaciji gradskog budžeta u ovoj godini doprinijela projekciji budžeta za narednu godinu, koji bi trebalo da iznosi 128.270.000 KM, što je za osam odsto više od ovogodišnjeg rebalansa.

Gavranović je, na konferenciji za novinare povodom usvajanja Nacrta budžeta za 2016. godinu, istakao da su u pripremi budžeta obavljene konsultacije sa svim budžetskim korisnicima, kao i analiza njihovih zahtjeva i potreba za finansiranje aktivnosti.

“Tu postoji znatan raskorak, jer je ukupan zahtjev svih budžetskih korisnika bio nešto više od 134 miliona KM, iako su zahtjevi bili svedeni na minimum”, rekao je Gavranović i dodao da je obaveza budžetskih korisnika da se preslože prioriteti i uklope u iznos koji je predviđen u budžetu za narednu godinu.

Gavranović je istakao da i dalje prioritet u budžetu ima politika socijalne zaštite, te je i prisutno blago povećanje na toj stavci. “Smatrali smo da je važno i oživljavanje privredne aktivnosti u Banjaluci, o čemu govori i smanjenje stope nezaposlenosti, koju smo posljednje tri godine smanjili za četiri odsto”, rekao je Gavranović.

On je naveo da je budžetom za narednu godinu predviđen i početak sanacije Kulturnog centra Banski dvor, kao strateškog objekta grada, ali i nastavak radova na tvrđavi Kastel, čija bi ljetna pozornica trebalo da bude završena do proljeća.

“Sanacija Kastela je projekat koji smo počeli prije godinu dana i koji ne smijemo prekinuti, jer je od primarnog značaja za grad, ali i njegove kulturne i turističke ponude”, rekao je Gavranović.

On je naveo da su u budžetu predviđeni i drugi projekti na urbanom i na ruralnom dijelu grada.

“Prije svega, to je nastavak izgradnje infrastrukture na seoskom području, te je iduće godine planiran nastavak na radovima na Crnom vrelu, kao i na projektu regionalnog vodovoda `Banjica`, te ulaganja u izgradnju novih saobraćajnica i putne mreže i drugih započetih projekata”, rekao je Gavranović.

On je istakao da je Gradska uprava nizom preduzetih mjera, nakon brojnih posljedica koje je sa sobom donijela kriza u ovoj godini, uspjela izvršiti stabilizaciju budžeta, te je budžetska potrošnja u potpunosti stavljena pod kontrolu.

“Operativne mjere koje smo donijeli doprinijele su da u novembru možemo reći da je punjenje budžeta 100 odsto, te smatramo da, ukoliko ovakvo stanje ostane, godinu možemo prvi put završiti u blagom suficitu”, naglasio je Gavranović.

On je napomenuo da će u narednom periodu biti održane javne rasprave o Nacrtu budžeta za 2016. godinu u naseljima Piskavica, Krupa na Vrbasu, te u Bronzanom Majdanu. “Centralna rasprava biće održana u Kulturnom centru Banski dvor. Pozivam sve građane da aktivno učestvuju u ovim raspravama ili da svoje prijedloge i komentare ostave na našem internet-portalu”, poručio je Gavranović.

Konferenciji su prisustvovali i načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić, koordinator za budžet i finansije Radmila Stojnić i šef Odsjeka za budžet Dejan Vujić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender