26. 11. 2020.
Lavrov: Prijedlog Zapada neprihvatljiv

Lavrov: Prijedlog Zapada neprihvatljiv

Lavrov: Rusija neće ratovati sa Turskom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija ne namjerava da ratuje protiv Turske, nakon što je vazduhoplovstvo te zemlje oborilo ruski borbeni avion u blizini granice Turske i Sirije.

Lavrov je u obraćanju novinarima rekao da će Moskva zbog toga “ozbiljno preispitati” odnose sa Ankarom. On je dodao da su mnogi ruski partneri opisali jučerašnji događaj kao “očiglednu zasjedu”.

Ruski zvaničnik rekao je da u regionu gdje se dogodio incident ne žive samo Turkmeni, nego da tu ima i nekoliko stotina boraca povezanih sa poznatim terorističkim grupama.

Lavrov je dodao da se u tom području nalaze elementi terorističke infrastrukture, poput skladišta oružja i komandnih položaja, prenosi “Raša tudej”.

“Pitao sam ministra da li je velika zainteresovanost Turske za ovaj region, uključujući poziv za kreiranje tampon-zone, motivisana željom da se infrastruktura zaštiti od uništenja. Nisam dobio nikakav odgovor na to pitanje”, rekao je Lavrov.

On je izjavio da se obaranje ruskog borbenog aivona dogodilo ubrzo poslije serije vazdušnih udara na naftne konvoje i postrojenja, koje su izvršili ruski avioni.

Ovaj incident “baca novo svjetlo” na to pitanje, smatra Lavrov.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zahrova rekla je da Lavrov u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Mevletom Čavušogluom nije pristao da se sastane s njim.

“Tokom telefonskog razgovora Lavrova sa turskim ministrom spoljnih poslova ruski ministar nije pristao ni na jednu od brojnih ponuda da se sastanu”, rekla je Zaharova, prenio je “Interfaks”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender