02. 12. 2020.
Moskva: Ruski avion nije bio u turskom vazdušnom prostoru

Moskva: Ruski avion nije bio u turskom vazdušnom prostoru

Moskva: Ruski avion nije bio u turskom vazdušnom prostoru

Odgovornost za ubistvo pilota preuzeli su sirijski pobunjenici.

Portparol Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj rekao je da podaci s ruskih radara pokazuju da su turski vojni avioni narušili sirijski vazdušni prostor tokom obaranja ruskog aviona. Pobunjenici su nakon pada aviona oborili i ruski spasilački helikopter. Poginuo je pilot.

Od sada, sve bombardere tokom operacija u Siriji pratiće avioni lovci.

Na internetu se pojavilo pismo koje je Turska poslala zvaničnicima Ujedinjenih nacija povodom obaranja ruskog aviona, a u kojem se navodi da je ruski SU-24 bio u vazdušnom prostoru Turske 17 sekunda prije nego što su ga oborili.

U dokumentu se navodi da su turski lovci presreli dva aviona, koje su upozorili da se udalje što prije. Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji potvrđuje da ruski avion ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor.

Ministarstvo je saopštilo da će pojačati operacije u Siriji i prekinuti vojnu saradnju i kontakt s Turskom nakon obaranja aviona javlja Bi-Bi-Si. Rusija planira da sprovede nove mjere sa ciljem jačanja bezbjednosti ruskih vazdušnih baza u Siriji i jačanja protivvazdušne odbrane.

Sve mete koje predstavljaju potencijalnu opasnost biće uništene krstarećim raketama. U područje Latakije Rusija će uputiti dodatne snage, a svaki napad će izvoditi ruski lovci i bombarderi. Ruska raketna krstarica “Moskva”, na kojoj se nalaze vazdušni odbrambeni sistemi slični sistemu S-300 biće raspoređena na priobalnom području Latakije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će obaranje ruskog aviona izazvati velike promjene u odnosima Rusije i Turske, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, otkazao je posjetu Turskoj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender