24. 11. 2020.
Sirija: Oboren ruski avion!

Sirija: Oboren ruski avion!

Sirijci i Rusi spasili jednog pilota

Jedan od dva pilota čiji je avion Su-24 juče oborio turski F-16  je pronađen.

Kako prenosi Raša tudej, to je rekao ruski ambasador u Parizu, koji je naveo da su ga pronašli sirijski vojnici lojalni predsjedniku Sirije Bašaru al-Asadu. Nakon toga oglasio se i ruski ministar Sergej Šojgu koji je istakao da pilot stigao u rusku bazu u Siriji.

Operacija je uspješno okončana. Pilot je doveden u našu bazu. Živ je i zdrav”, rekao je Šojgu, a prenijela agencija Tass.

Šojgu je istakao da je operacija spasavanja trajala 12 sati i dodao: “Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike.”

Drugi pilot je povrijeđen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti, izjavio je danas ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov.

Jedan pilot je ubijen, a drugi je uspio da pobegne. Prema posljednjim informacijam njega su našle snage sirijske vojske”, rekao je ruski ambasador u Francuskoj.

Orlov je rekao da kada je avion oboren, oba pilota su se katapultirala iz letjelice, od kojih je jedan najprije povrijeđen kada se spustio padobranom, a potom su ga na zemlji divljački ubili džihadisti koji su se nalazili u toj oblasti.

Drugi pilot je, prema njegovim rečima, uspio da pobjegne i, prema najnovijim informacijama, spasla ga je sirijska vojska i sada ga vodi ka ruskoj bazi.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je danas da je Turska počinila zločinačku akciju obaranjem ruskog aviona “Su-24” u Siriji, te da će biti teško otkloniti štetu koja je time nanijeta dobrosusedskim odnosima Rusije i Turske, uključujući ekonomsku saradnju.

“Bezobzirna zločinačka akcija turskih vlasti koje su oborile ruski avion ima tri posljedice, a prva je opasno pogoršavanje odnosa između Rusije i NATO, koje se ne može opravdati nikakvim interesima, uključujući zaštitu državnih granica”, rekao je Medvedev novinarima po dolasku u Jekaterinburg poslije višednevnog obilaska Jugoistočne Azije.

Druga posljedica je, kako je naveo, “to što je Turska svojim akcijama demonstrirala podršku militantnim aktivistima terorističke grupe Islamske države (IS)”, prenio je TASS.

“To nije iznenađujuće, ako se uzmu u obzir dostupne informacije o direktnom finansijskom interesu nekih turskih zvaničnika povezanih sa snabdijevanjem naftnim proizvodima koji se proizvode u preduzećima koja su u rukama IS”, istakao je Medvedev.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender