29. 11. 2020.
Uputstvu za rijaliti programe, emitovanje samo poslije 23 časa!

Uputstvu za rijaliti programe, emitovanje samo poslije 23 časa!

Uputstvu za rijaliti programe, emitovanje samo poslije 23 časa!

Regulatorno tijelo za elektronske medije Srbije (REM, objavilo je da će javna rasprava o Nacrtu obavezujućeg uputstva za emitere rijaliti programa trajati od 2. do 16. decembra, a konačan tekst će biti objavljen 22. decembra.

To uputstvo predviđa da će rijaliti programi moći da se emituju samo noću, odnosno poslije 23 časa, sa oznakom 18, odnosno sugestijom da ih gledaju samo punoljetni.

Čitav tekst Nacrta uputstva o načinu primjene odredaba Pravilnika o zaštiti prava maloljetnika u oblasti pružanja medijskih usluga u vezi sa vremenom emitovanja „rijalitija prisilnog okruženja”  biće objavljen na sajtu REM-a 1. decembra.

Na sajtu REM objavljen je program javne rasprave i pozvane su sve zaiteresovane strane da svojim komentarima i sugestijama u njoj učestvuju.

Glavni skup javne rasprave planiran je za 9. decembar u Domu sindikata u prostorijama REM-a.

Po okončanju javne rasprave i konačnog usvajanja Uputstva, ono će početi da se primjenjuje posle objavljivanja u Službenom glasniku.

Za razliku od preporuke REM-a od 19. novembra da se rijaliti emituju poslije 23 časa, koja nije bila obavezujuća, uputstvo će emiteri morati da poštuju pod prijetnjom sankcija.

Ideja je da se tom odlukom REM-a zaštiti ranjiva grupa gledalaca, a to su djeca i maloljetnici.

U toku je emitovanje realitija “Farma”, “Parovi” i “Veliki brat”. U toku “Farme” bilo je više incidenata, a ove programe obilježava i niz vulgarnosti.

Mediji su prenjeli da je protiv jednog od učesnika “Farme”, Kristijana Golubovića, podnjeta krivična prijava zbog nasilničkog ponašanja u toku realizacije tog programa.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender