24. 07. 2021.
Banja Luka iza ćoška (4): Slobodne parking teritorije

Banja Luka iza ćoška (4): Slobodne parking teritorije

Banja Luka: Skuplji parking tokom ljeta?

To podrazumijeva korekciju odluke o parkiranju, a kako se navodi u izvještaju o realizaciji operativnog plana za povećanje prihoda i racionalizaciju troškova, to bi donijelo 50.000 KM više u gradsku kasu. Sva gradska odjeljenja i ustanove usmjerene su na povećanje prihoda, bez obzira na to što neke mjere znače i veći udar na budžet građana.

Prema nekim procjenama sadašnja cijena od jedne KM po satu mogla bi biti povećana na 1,20 ili 1,50 KM u ljetno vrijeme. Želja je da se na neki način rastereti saobraćaj, smanje gužve, građani usmjere na korišćenje alternativnih načina prevoza, posebno u ljetnom periodu kada je centar “zatrpan” vozilima, kako građana tako i gostiju raznih manifestacija.

Potrebno  smanjiti gužve

Plan je da u zakup budu ponuđeni parkinzi firmama po povoljnijim cijenama (za godišnji zakup do 20 odsto jeftinije). Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS i odbornik u Skupštini grada, Milenko Jaćimović, pozdravlja ovu mjeru Gradske uprave i ističe da je jedan od ciljeva da kroz postojeće planske dokumente građani budu primorani da više koriste bicikle, javni prevoz ili bar da, po primjeru nekih evropskih zemalja, putuju na posao s najmanje još jednim kolegom.

– U Banjaluci je vrlo česta pojava da svako putuje sam u svom automobilu. To se u zapadnim zemljama gotovo ne dešava. Građani bi trebalo da sarađuju sa nadležnima na rješavanju ovog problema – kaže Jaćimović za Press.

On naglašava i da je u gradu na Vrbasu evidentan drastičan porast broja novoregistrovanih vozila, kojih sada ima blizu 65.000. Grad je “bogatiji” za 2.000 novih voznih jedinica godišnje, kao i 1.200 novih vozača. Taj trend nadležni, tvrdi on, ne mogu pratiti niti tom brzinom mogu korigovati saobraćaj i obezbijediti dovoljan broj parking-mjesta.

Na pitanje da li postoji neki drugi način za rješavanje ovog problema, a da se ne ide na poskupljenja, Jaćimović odgovara da građani ne mogu od uprave da zahtijevaju da nešto rješava u gradu, a da oni ne plaćaju svoje obaveze.

Ogroman dug za komunalne naknade

– Značajan broj građana i privrednih subjekata ne plaća komunalnu naknadu gradu i od 2013, kada je odluka donesena, dug je dostigao vrtoglavih osam miliona KM. Taj novac se, između ostalog, koristi za izgradnju saobraćajne infrastrukture. Ta naknada iznosi od šest do sedam KM za kuću na sprat na mjesečnom nivou. Tim novcem mogle bi biti izgrađene i višespratne garaže i drugi parking-prostori.

Vjerujem da će biti pojačana naplata ovih naknada, jer imali smo nedavno primjer jedne javne ustanove koja je po ovom osnovu dugovala gradu 20.000 KM. Grad je tužio tu svoju ustanovu i novac je naplaćen – dodao je Jaćimović.

Ovu odluku pozdravlja i odbornik DNS-a Boran Bosančić, iako ovakvi potezi uvijek nailaze na oštre kritike građana.

– Ovo je, ipak, potrebno, ali nikako ne bi trebalo da postane praksa. Moramo problem parkinga nekako da riješimo, a na ovaj način možda dobijemo potrebno rasterećenje u centru. Uz to parking-mjesta treba urediti. Imamo primjera “izrovanih” parkinga punih rupa, a ljudima naplaćujemo naknadu – rekao je Bosančić.

Parking skuplji u Vidovdanskoj ulici?

Pored prijedloga da bude proširen obuhvat parking-mjesta u još dvije ulice u planu je i pokretanje inicijative da parking-garaža u Vidovdanskoj ulici bude ponuđena institucijama i preduzećima u okruženju uz popust, kao i da se naplata vrši po tarifi za prvu, umjesto za drugu zonu kao što je sada slučaj, odnosno da cijena bude povećana za 0,5 KM.

(Press.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender