30. 11. 2020.

Gavranović uručio prvih osam stipendija za srednjoškolce

– Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović uručio je danas prvih osam rješenja o stipendiranju srednjoškolaca prema socijalnom statusu, uspjehu u školi i za deficitarna zanimanja.

On je naveo da stipendije prema socijalnom statusu i uspjehu u školi iznose 80 KM, a za deficitarna zanimanja 160 KM, te podsjetio da se ova aktivnost provodi svake godine.

“Ukupno je bilo 1.267 prijava za stipendije za srednje škole, od čega je njih 1.166 prošlo sve kriterijume”, rekao je Gavranović novinarima.

On je precizirao da je 570 stipendija dodijeljeno po socijalnom statusu, 569 za uspjeh u školi i 27 za deficitarna zanimanja.

Gavranović je izrazio zadovoljstvo što se i u vrijeme aktuelnih problema finansijske prirode ova stavka u budžetu redovno održavala. “Posljednje tri godine, kroz realizaciju budžeta grada možemo primijetiti da je ona, makar i simbolično, rasla”, istakao je Gavranović.

On je napomenuo da se stipendije dodjeljuju djeci iz višečlanih porodica, samohranih roditelja i poginulih boraca, ali i učenicima sa odličnim uspjehom i onim koji se odluče da se školuju za deficitarna zanimanja.

“Posebno je značajno usmjeravanje djece ka deficitarnim zanimanjima, koja na prvi pogled nisu atraktivna, ali pružaju veću šansu da se dođe do posla po završetku školovanja”, rekao je Gavranović i dodao da to treba da bude glavni motiv djeci koja upisuju srednju školu.

Gavranović je naveo da je budžetom za narednu godinu za stipendije predviđeno više od 1.460.000 KM.

Učenik četvrtog razreda banjalučke Gimnazije Marija Trkulja kaže da već treću godinu, na osnovu odličnog usjeha u školi, dobija stipendiju grada, koja joj mnogo znači, jer pokazuje da je njen rad i trud primijećen i nagrađen. /

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender