22. 06. 2021.

Medvedev: Spremite mjere protiv Turske, imate 2 dana

Ruski premijer Dmitrij Medvedev naložio je vladi da pripremi mjere koje bi mogle da obuhvate i zamrzavanje zajedničkih investicionih projekata sa Turskom.

“Ruska vlada će pripremiti restriktivne ekonomske mjere protiv Turske, kao odgovor na napad vazduhoplovnih snaga Turske na ruski avion ‘suhoj-24′”, rekao je Medvedev na sjednici vlade u Moskvi.

“Predlažem da ovo bude urađeno kroz dva dana kako bismo što je prije moguće prešli na praktične procedure”, kazao je on i dodao da neće biti preciziran period trajanja mjera, navodi ruska agencija Tas.

Kontramjere će, prema njegovim riječima, obuhvatati i restrikcije na uvoz hrane iz Turske.

“Povodom ovog akta agresije, vlada je dobila zadatak da pripremi sistem kontramjera u ekonomskoj i humanitarnoj sferi”, rekao je Medvedev, napominjući da će odluke biti donijete na osnovu zakona o specijalnim ekonomskim mjerama iz 2006. godine, koji je namijenjen isključivo ovakvim situacijama.

“Ovim zakonom se predviđa niz mjera, kao što su obustava implementacije programa o ekonomskoj saradnji, uvođenje ograničenja na sporazume o spoljnoj trgovini, uvođenje restrikcija na finansijske operacije, izmjene uvoznih i izvoznih carinskih dažbina, mjere koje se tiču sektora turizma, transporta, tranzita, kretanja aviona i brodova, humanitarnih ugovora, i na kraju korišćenja radne snage”, precizirao je premijer Rusije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender