23. 06. 2021.
Obama: Pomagaćemo Srbiji kao prijatelj

Obama: Pomagaćemo Srbiji kao prijatelj

Obama odobrio obaranje ruskog aviona

Arapski list “Mepanorama” navodi da je ruski avion oboren uz blagoslov SAD i Baraka Obame, a da je turski predsjednik Erdogan predložio takvu provokaciju sa kojom se američki lider složio. 

Očigledno je da turski lider pati od velike nesanice, koju mu izazivaju akcije ruskih vazdušnih snaga u Siriji koje uništavaju naftnu infrastrukturu “Islamske države”, piše list.

U tekstu se navodi da je Turska glavni uvoznik švercovane nafte po sniženim cijenama sa teritorije koju kontrolišu teroristi.

List prenosi izvor iz administracije turskog predsjednika da je Erdogan tokom susreta sa Obamom u kuloarima Samita “G20” predložio da, kao upozorenje, obore ruski avion.

Obama je, navodno, na trenutak razmislio, a zatim klimnuo glavom, navodi arapski list.

I bivši činovnik Svjetske banke Peter Kenig smatra da je Vašington bio upoznat sa namjerom vlasti u Ankari, koje su nezadovoljne ruskom akcijom u Siriji i slabljenjem “Islamske države”.

On navodi da je Turska ispunila američki stav po kome “nema milosti za ruske avione”, bez obzira na dobre rusko – turske odnose u prošlosti.

Vašingtonu treba rat u širokom spektru, to je potrebno i njihovim “gazdama” – američkoj vojnoj industriji, Vol stritu, naftnom lobiju, raznim drugim organizacijama, kao i izraelskom lobiju, navodi Kenig.

Ako bi Rusija uzvratila preko turskih granica – to bi bilo označeno kao agresija na NATO i došlo bi do trećeg svetskog rata nad Bliskim istokom, prenose analitički portali.

Takav rat bi region pretvorio u prah i doveo do kolona izbjeglica prema Evropi, pojašnjava Kenig.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender