24. 06. 2021.
Posao za 120 radnika u novoj fabrici

Posao za 120 radnika u novoj fabrici

Posao za 120 radnika u novoj fabrici

Fabrika za proizvodnju silicijum metala “R-S Silikon” iz Mrkonjić Grada od danas je i zvanično u pogonu. Milionska investicja italijanske grupacije “Metalege” trebala bi da preporodi mjesnu zajednicu Bjelajce u kojoj je danas bilo svečano a stigli su im i najviši državni zvaničnici.

Kada su se prošle godine lopate latili ministar finansija Zoran Tegeltija i predsjednik grupacije „Metalege“ Gvido Duzi, niko nije vjerovao da će fabrika već danas biti u pogonu.

Za nešto više od 18 mjeseci italijanski investitori izgradili su fabriku koja već sada zapošljava 120 radnika. Cijeli projekat koštao je oko 40 miliona evra a Italijani su obećali i nova ulaganja.

Kompletan proizvodni plasman izvoziće se na zapadnoevropsko tržište i biće namijenjen potrebama medicinske, farmaceutske, građevinske i metalske industrije.

“Godišnje ćemo proizvoditi 16 hiljada tona i sve će biti namjenjeno izvozu. Ukupno će biti zaposleno 120 osoba i skoro su svi već zaposleni”, rekao je Duzi.

Italijani su se zahvalili republičkim i opštinskim vlastima na podršci. Uspješno obavljenim poslom pohvalio se i predsjednik Republike.

“I pored ove ogromne galame i jedne zakrčenosti javnog prostora trivijalnim i manje bitnim informacijama RS ostvaruje svoje ciljeve ekonomskog razvoja”, naglasio je Milorad dodik, predsjednik Republike Srpske.

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju opštinske vlasti. Načelnica ipak nije imala vremena da ispuni obećanje.Nije stigla da zasuče rukave.

“Vi ste obećali fabriku, napravili ste je. Ja sam obećala tortu, nisam je napravila ja ali napravili su je drugi pametni i vrijedni ljudi”, kazala je Divna Aničić, načelnik opštine Mrkonjić Grad.

Aničićeva je zahvalila Vladi Republike Srpske, kao i Gvidu Duziju što je više od 350.000 maraka uložio u poplavljena područja, nevladine organizacije, škole i sportska udruženja.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender