24. 06. 2021.

Ustavni sud BiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS

Ustavni sud BiH razmatraće danas i sutra na plenarnoj sjednici zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

Izetbegović traži da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost Zakona o praznicima Republike Srpske, među kojima je i 9. januar – Dan Republike.

Povodom ovog zahtjeva 25. septembra održana je i javna rasprava.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

U Deklaraciji je ocijenjeno da je osporavanje odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da se na dnevnom redu sjednice nalazi i zahtjev jedne četvrtine delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Klub delegata SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uputio je Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti ovog zakonskog prijedloga.

U SDA su zabrinuti što je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH usvojen 15. jula u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer se time, kako tvrde, građanima ograničavaju pravo i sloboda izbora mjesta boravka i prebivališta.

“Usvojeni Zakon predstavlja drastičan udar na jedan od ključnih dejtonskih principa koji se tiče slobode kretanja i slobode izbora prebivališta”, smatraju u SDA.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 15. jula po hitnom postupku Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH, koji je prije dvije godine utvrdilo i u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U parlamentarnim raspravama, vođenim u prethodnom sazivu, bošnjački predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH protivili su se odredbama kojima se propisuje da su za prijavljivanje prebivališta i boravišta, uz dokumente kojima se dokazuje identitet i prebivalište lica, potrebni i dokazi da imaju stan ili kuću, odnosno podstanarski status.

Ustavni sud BiH razmatraće i zahtjev Staše Košarca, podnesen u vrijeme kada je obavljao funkciju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijumima, postupku i načinu raspodjele stranih dozvola za prevoz tereta domaćim prevoznicima i Obavještenja o pokretanju postupka raspodjele CEMT dozvola i bilateralnih godišnjih dozvola za Francusku i Belgiju za 2015. godinu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender