30. 11. 2020.

Oland na komemoraciji pariskim žrtvama: Uništićemo islamiste

Oland poručio da će uništiti Islamsku državu koja je organizovala napade, opisavši njene pripadnike kao “armiju fanatika”.

Francuski predsjednik Fransoa Oland poručio je na ceremoniji odavanja pošte za 130 ubijenih i oko 350 ranjenih u napadima izvedenim u Parizu 13. novembra, da će Francuzi na napade odgovarati tako što će više pevati i odlaziti na koncerte i stadione.

Šef francuske države je, takođe, dao “svečano obećanje” da će uništiti Islamsku državu koja je organizovala napade, opisavši njene pripadnike kao “armiju fanatika”.

Oland je, obraćajući se okupljenima ispred Palate invalida, rekao da su oni koji su izveli niz pogubnih napada u Parizu delovali u ime “bolesnih motiva i izneverivši svog Boga”, preneo je AFP.

Minutom ćutanja, uz čitanje imena 130 žrtava napada ispred Palate invalida, Francuska je odala poštu ubijenima u napadima izvedenim prije tačno dvije nedelje, koji su Pariz zavili u crno i posejali strah u prestonici i šire.

Najmlađa nastradala osoba je imala 17 godina, a najstarija 68.

Francuski predsjednik zamolio je građane širom zemlje da ukrase svoje domove plavo-belo-crvenom zastavom.

“Pokušali smo da damo neki prijedlog koji bi omogućio svakom Francuzu da učestvuje u ceremoniji”, izjavio je portparol vlade Stefan Le Fol.

Međutim, nisu sve porodice žrtava prihvatile poziv da učestvuju u službi u velikom kompleksu u kojem se nalazi vojni muzej i Napoleonova grobnica.

Članovi porodice jedne žrtve kažu da su odbili da prisustvuju službi jer nije dovoljno učinjeno da bi se nacija zaštitila nakon prvobitnih terorističkih napada u Francuskoj početkom godine.

U nizu terorističkih napada u Parizu 13. novembra, ubijeno je 130 osoba, a ranjeno više od 350.

Napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gde je ubijeno 89 ljudi, a trojica napadača raznela su se ispred nacionalnog stadiona “Stad de Frans” u pariskoj četvti Sen Deni.

U napadima je učestvovalo najmanje devet osoba, koje su mrtve.

Među njima je i osumnjičeni za organitaciju napada Abdelhamida Abauda, koji je ubijenog u policijskoj raciji u Sen Deniju.

Dvojica muškaraca, među kojima je i glavni osumnjičeni Saleh Abdeslam još uvijek su u bjekstvu, a potera za njima je u toku u Francuskoj i Belgiji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender