25. 01. 2021.
Političari iz Srpske složni: Svi slavimo 9. januar

Političari iz Srpske složni: Svi slavimo 9. januar

Političari iz Srpske složni: Svi slavimo 9. januar

To je zaključak nekoliko političara iz Srpske koji su prokomentarisali jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH da slavljenje Dana Republike Srpske 9. januara proglasi neustavnim.

„Naš stav po tom pitanju je poznat, a i Narodna skupština je zauzela stav.Za nas je neprovodiva odluka Ustavnog suda BiH i mi je kao takvu nećemo implementirati. Na vrijeme smo dostavili naš stav Ustavnom sudu i imenovali naše predstavnike koji su to i obrazložili. Apsolutno mislim da smo mi u pravu. Ovo je čisto politička odluka pogotovo što je donesena preglasavanjem. Nisam sretan zbog toga, ali ovu odluku ne želimo i ne možemo implementirati“, rekao je šef poslaničkog kluba Saveza nezavisnih socijal-demokrata u Narodnoj skupštini RS, Radovan Višković,  za RTV Kontakt, povodom jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH, da Dan Republike Srpske koji se slavi 9. januara proglasi neustavnim.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i potpredsjednik SDS, Ognjen Tadić kaže da je jučerašnja odluka donesena 26. novembra zbog toga što je u FBiH bio tzv. Dan republike 25. novembra.

„Zaista je neprincipijelno da bilo koja politika sebi daje za pravo da 25. novembar proslavlja, a da pri tome sprečava RS i njene građane da proslavljaju 9. januar. Nažalost, prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma potpisnicima je vjerovatno promaklo to da u odlučivanju Ustavnog suda BiH ne postoji instrument zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Mi koji RS i srpski narod predstavljamo u institucijama koje se zovu zajednički organi BiH ćemo sigurno do posljednjeg daha i trenutka štiti svaku volju Republike Srpske, pa između ostalog i onu volju da sačuva 9. januar kao Dan Republike Srpske”, izjavio je Ognjen Tadić za RTV Kontakt.

Branislav Borenović, šef poslanika Partije demokratskog progresa u NSRS smatra je odluka Ustavnog suda BiH katastrofalna.

„Gurnuli su nas u jedan turbulentan period. Posebno je loše to što se desilo da je odluka donesena preglasavanjem, što je izuzetno loše za BiH i naše unutrašnje odnose. Apsolutno nema nikakve dileme da ćemo nastaviti slaviti Dan Republike i u tom smislu ćemo se svi jednako odnositi prema tome i vjerovatno ćemo u okviru NSRS donijeti određene odluke. U narednom periodu ćemo očigledno imati nove političke tenzije, ali takva je politička situacija. Još jednom ponavljam, loša i retrogadna odluka, ali mi nastavljamo slaviti 9. januar“, najavljuje Borenović.

„Odluka nema veze ni sa pravom ni sa pravdom i utemeljena je na političkom stavu dijela sudija Ustavnog suda  – tri Bošnjaka i dva stranca – a nikako na predmetu ovog ustavnog slučaja. Ustavni sud je trebao da kvalifikuje odredbe zakona koje su u suprotnosti sa Ustavom BiH u pogledu Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i eventualnoj diskriminaciji. Međutim, budući da u zakonu takvih odredbi nema oni su uradili nešto što je neuobičajeno i odluku praktično donijeli tumačeći praksu obilježavanja Dana Republike, povezujući to sa slavom Sveti Stefan koja je tog dana obilježavana, između ostalog, i u institucijama Republike Srpske. Oko dana RS poštoji opšti konsezus u RS i mislim da ćemo uskoro, bez obzira na politička opredjeljenja, postići odgovor o ovom pitanju i da ćemo na taj način dati definitivno konsolidovan odgovor o ovom napadu na statusna pitanja Republike!“, navodi Dragan Čavić, poslanik Narodnog demokratskog pokreta u NSRS.

Poptredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić objašnjava da Deklaracija Narodne skupštine ne dozvoljava političarima iz Srpske da se „kreću van nje“.

„Deklaracija je izglasana sa ogromnom većinom i ona govori da mi ne možemo mijenjati istoriju jer taj dan, kada je donesena deklaracija o Republici Srpskoj, bio je 9. januar. To je istorijska činjenica i ne može Ustavni sud narediti da se to desilo nekog drugog dana. Okvir našeg ponašanja je već definisan odlukama NSRS. Zašto se ovo sve desilo? Treba da se pogledamo u ogledalo. Mi u RS smo posljednjih godinu dana bili skloni neslozi, međusobnim pljuvanjima, raspravama i vrijeđanjima i normalno, ako nas gledaju kao tako nesložne i ljude koji nisu sposobni da se ujedine oko vitalnih stvari onda će donositi odluke na našu štetu, tako da je to vrlo dobra poruka i s te strane. Ako imamo neslogu vrlo teško ćemo se braniti i od napada na RS“, misli Nenad Stevandić.

Predsjednik RS zakazao sastanak u nedjelju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je poziv liderima političkih stranaka iz Republike Srpske na radno konsultativni sastanak povodom odluke Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske. Sastanak je zakazan za nedjelju u Palati Republike Srpske

S druge strane član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je odluku Ustavnog suda kojim je 9. januar kao Dan Republike Srpske proglašen neustavnom odredbom.

(mojKontakt)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender