28. 11. 2020.
Pošte Srpske: Ne dugujemo Fondu PIO 2.4 miliona!

Pošte Srpske: Ne dugujemo Fondu PIO 2.4 miliona!

Pošte Srpske: Ne dugujemo Fondu PIO 2.4 miliona!

Nakon što su iz Pošta optužili Fond PIO da grubo krše prava penzionera, jer ih upućuju na banke i ne ostavljaju im izbor da penziju dobijaju poštom, iz Fonda osudili “tendenciozna saopštenja, osude i pokušaj blaćenja Fonda PIO, koja treba da služe na čast onima koji koji stoje iza njega”.

Objašnjavajući da “Fond PIO nikada nije izdao nalog poslovnicama na terenu da traže ovjerenu izjavu od korisnika prava, niti je ona tražena, da su ukoliko penziju primaju putem ‘Pošta Srpske’ saglasni na ‘kašnjenje penzije'”, iz Fonda su naglasili i da “Pošte Srpske, trenutno Fondu po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje duguju 2,4 miliona KM”.

“Iznenađeni smo navodima iz Fonda PIO RS, jer su se Pošte jučerašnjim saopštenjem obratile isključivo korisnicima, od kojih je većina bila obavještena da penzije od sada mogu primati samo preko banaka, što naravno nije istina. Korisnici koji su nas juče kontaktirali, žalili su se da su ih u filijalama Fonda uputili da otvore račun u banci, a kada su korisnici insistirali da primaju penziju putem Pošta Srpske, rečeno im je da ovjere izjavu u opštini, u kojoj je navedeno da se slažu sa kašnjenjem penzije”, kaže za MONDO portparolka Pošta Željka Koljančić.

U pismenoj izjavi za naš portal Koljančićeva je navela da Fond PIO Poštama Srpske za isplatu penzija plaća određenu naknadu, i to je razlog zbog čega korisnike upućuju na banke.

“Međutim, ukoliko posmatramo iz ugla korisnika, njima je ne samo besplatno, nego i mnogo lakše da im sredstva budu isplaćena u njihovom domu, posredstvom Pošta Srpske i stoga je logično da žele izabrati Pošte Srpske”, dodala je Koljančić.

Prema njenim riječima, Pošta kao javno preduzeće, čiji je većinski vlasnik Republika Srpska, smatra apsurdnim da Fond PIO RS, koji je takođe državno preduzeće, forsira privatne bankarske institucije.

“Iznenađeni smo i navodima iz Fonda da im Pošta duguje više od 2 miliona maraka, što ovim putem demantujemo”, naglasila je.

Pošte Srpske se, kaže Koljančićeva, svakog mjeseca suočavaju i sa netačnim informacijama koje Fond PIO RS plasira u javnost, gdje navedu da je počela isplata penzija, a Poštama Srpske uopšte ne dostave novac za isplatu.

“Zato smo više puta morali obavještavati penzionere da Pošta ne zadržava novac, nego da odmah isplaćuje penzije po prijemu novčanih sredstava iz Fonda”, dodaje.

Prema njenim riječima 50% penzionera penziju prima preko Pošte, a veliki dio njih ne živi u gradovima, te im filijale banaka nisu na dohvat ruke. U tom slučaju, korisnici imaju dodatne troškove, i to ne samo vođenje računa u banci, nego i prevoz do najbližih filijala, čekanje u redovima, a većina korisnika, bez obzira gdje žive, je narušenog zdravstvenog stanja.

“Još jednom napominjemo da Pošte Srpske penzije korisnicima dostavljaju na kućni prag bez naknade, a Fond nove korisnike uskraćuje za to pravo. Ovo je bio isključivi razlog jučerašnjeg saopštenja Pošta Srpske”, naglasila je Koljančić.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender