30. 11. 2020.
Svečano otvorena industrijska pekara Žitoprodukt

Svečano otvorena industrijska pekara Žitoprodukt

Svečano otvorena industrijska pekara Žitoprodukt

U Banja Luci je danas svečano puštena u rad industrijska pekara Žitoprodukt, čime je, uz već ranije pokrenutu mlinsku industriju, zaokružen kompletan proizvodni proces brašna i pekarskih proizvoda.

Simboličnim okretanjem sklopke, rad mašina u industrijskog pekari pokrenuo je član Predsjedništva BiH, gosp. Mladen Ivanić.

„Lijepo je danas biti na otvaranju jedne ovakve firme koja polako, ali sigurno vraća ove krajeve u život. Ja spadam u onu generaciju koja se odlično sjeća kada su odavde ranom zorom izlazile hiljade komada hljeba koji je završavao u prodavnicama prije nego se Banja Luka budila. Vjerujem da će to ponovo biti tako i vjerujem da ljudi koji rade ovdje imaju lijepu i dobru perspektivu“, rekao je gosp. Ivanić.

Govoreći o aktuelnom privrednom ambijentu, gosp. Ivanić je istaknuo: „Ova firma jedan je od svijetlih primjera da se dobar posao može napraviti i kad firma nije na budžetu. Svi oni koji se bave biznisom znaju da vrijeme koje dolazi upravo pripada takvim firmama i da će one biti trajnije, stabilnije i uspješnije na tržištu“.

žitoprodukt 2 žitoprodukt 3

Investitor i vlasnik, gosp. Slaviša Krunić, nakon pokretanja i ovog procesa proizvodnje je rekao: „Žitoprodukt je 70 godina bio simbol privrede ovog kraja, dom stotinama radnika i mjera za kvalitet. Nismo mogli dopustiti da propadne kao i desetine drugih u našoj zemlji. Dali smo sve od sebe i uspjeli. Ovo je pobjeda za domaću privredu. Žitoprodukt će predanim radom svojih zaposlenika i kvalitetom koju garantujemo ponovo biti lider na bh. tržištu”.

Naime, nakon čitave decenije propadanja firme i na koncu stečaja, uspon Žitoprodukta počinje u junu prošle godine investicijom grupacije kompanija u 100% bh. vlasništvu: Sector Security, Sector ADS, Žitopeka i SP Krunić. Tokom jedne godine realizovana su značajna ulaganja u sanaciju i opremanje pogona, laboratorije, transportnog sistema, željeznice, uspostavu sistema nabavke najkvalitetnijih sirovina, proširenje asortimana proizvoda, rebrending i modernizaciju pakovanja.

Otvaranjem savremene industrijske pekare na prostoru od 3.500 m² i pokretanjem proizvodnje pekarskih proizvoda, samo u prvom ciklusu će posao dobiti više od stotinu ljudi. Istovremeno je u toku realizacija širenja mreže maloprodajnih objekata Žitopeka, pri čemu će u narednih godinu i po biti otvoreno više od 400 radnih mjesta.

žitoprodukt 4 žitoprodukt

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender