01. 12. 2020.
Treba nam plan za medvjede i druge velike zvijeri

Treba nam plan za medvjede i druge velike zvijeri

Treba nam plan za medvjede i druge velike zvijeri

Da li je slučaj “medvjed u gradu” mogao da se završi drugačije?

Nije neobično da se problematične jedinke odstrijeljuju u naseljima, ma koliko to građanima zvučalo brutalno, samo je pitanje koliko je ova jedinka bila problematična. S obzirom na nedostatak pravih podataka i da se nisu razmotrile sve okolnosti, teško je sada pričati o mogućim ishodima ovog događaja.

Za odstrijeljenu ženku medvjeda danas se još nagađa da li je povezana sa medvjedima viđenim na Pobrđu početkom oktobra, ili se ipak radi o medvjedu koji se našao u Lijevče polju i krenuo ka Banjaluci. Sve ovo upućuje da ne raspolažemo pravim podacima, nema adekvatnog stručnog mišljenja ni aktivnog praćenja populacije oko Banjaluke.

Kako postupiti ubuduće s obzirom da su ove situacije sve češće?

Najmanje što smo mi mogli uraditi je predložiti nadležnom Ministarstvu, Lovačkom savezu i drugim insitucijama da se ubuduće pokrene pitanje izrade Plana upravljanja velikim zvijerima, što je i pravna obaveza Republike Srpske i BiH. Plan bi imao strateški pristup dugoročnom očuvanju stabilne populacije velikih zvijeri, uključujući i medvjeda.

Pored toga kroz sprovođenje plana moglo bi se efikasnije raditi na pomirenju intresa zaštite domaćih populacija medvjeda sa brigom za čovjeka i njegovu imovinu. Sprovođenje plana podrazumijeva i formiranje Interventnog tima ili nekog vida stručne službe koja bi imala svoj protokol i regaovala u svakoj konfliktnoj situaciji.

Divlje životinje se sve češće pojavljuju u gradovima?

S obzirom na uplitanje čovjeka u prirodne procese i sve veću urbanizaciju, nije neobično da se medvjedi i druge divlje životinje pojavljuju na graničnim područijima njihovog stalnog, pa i povremenog prirustva. To se često dešava i zbog nedostatka prirodne hrane, usljed uznemiravanja lovom ili krivolovom, a nekad se desi da mlađe jedinke nekih vrsta proganjaju starije ili rijetko da se u prirodu puštaju životinje koje su najčešće ilegalno držane u zarobljeništvu. Problem kod divljih životinja je kontakt sa čovjekom preko otpada i hrane, kad životinje izgube prirodni strah od ljudi i povežu miris čovjeka sa hranom. Takve životinje postaju problematične i približavaju se naseljima.

Ima li opasnosti od divljih životinja?

Najčešće nema realne opasnosti za ljude, ali se često desi da zvijeri napadaju domaće životinje ili se građani jednostavno iz neznanja osjećaju nesigurno i diže se panika. Naravno, svakom slučaju pojave divlje životinje u gradovima treba pristupiti posebno. Što se tiče priča o brojnosti i prekobrojnosti nekih vrsta, tu se mora povesti mnogo šira priča od trenutne i ne možemo se oslanjati na, površne procjene brojnosti, neprovjerljive podatke i mišljenja pojedinaca.

Šta građani treba da rade, ili ne rade, u ovim slučajevima?

U slučaju silaska divljih životinja van njihovog prirodnog staništa životinja je najčešće zbunjena i trudi se da pobjegne, pa joj u tome treba pomoći što je moguće bezbjednije za sve. Ne treba poduzimati ništa na svoju ruku. Obični građani najviše mogu doprinijeti prevenciji ovakvih događaja samim tim što ne trebaju ostavljati otpad i bacati hranu ni oko svojih kuća ni u prirodi.

Ne stvarajte staništa i skloništa divljim životinjama po dvorištima i okolini slaganjem nepotrebnog materijala i otpada. Naravno, iako se često dešava iz dobre namjere, ne treba uzimati pronađene životinje u prirodi i donositi ih kući, čime ih privikavamo na čovjeka i one gube strah od ljudi, a navikavaju se na situacije koje bi inače prirodno izbjegavale.


 

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta

“Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta je organizacija za naučno istraživanje prirode, praktičnu zaštitu divljih vrsta i ekosistema, edukaciju javnosti, popularizaciju naučno-istraživačkog rada uz održivi socio-ekonomski razvoj i promociju domaćih prirodnih vrijednosti. Društvo za istraživanje i zaštititu biodiverziteta osnovano je 08.04.2011. godine u Banjoj Luci kao proizvod interesovanja grupe građana koji su našli interese za zajdničko djelovanje u nevladinom sektoru. Organizacija je dobrovoljna, nevladina, nestranačka, a osnovana je dobrovoljnim ulaganjima osnivača i djeluje na području Republike Srpske i BiH u skladu sa zakonima. Osnovni razlozi postojanja i djelovanja organizacije su: ekološka i biološka istraživanja biološke raznovrsnosti, unaprjeđenje zaštite prirode, edukacija javnosti o značaju prirodnih resursa i uključivanje javnosti u istraživanje i zaštitu prirode i zaštitu životne sredine uopšte”

(mojKontakt)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender