29. 11. 2020.
BANJA LUKA – VJEROVALI ILI NE: Razgovor komšija protekao bez priče o vremenskim prilikama

BANJA LUKA – VJEROVALI ILI NE: Razgovor komšija protekao bez priče o vremenskim prilikama

Tri taktike da ne zaboravite nečije ime prilikom upoznavanja

Kako za Bi-Bi-Si objašnjava psiholog Tom Staford, zaboravljanje imena je jedan od najčešćih problema kada je riječ o memoriji, ali postoji nekoliko načina da do toga ne dođe.

“Da biste shvatili zbog čega se ovo dešava, potrebno je da razumijete da sjećanja nisu sistemi koji se popunjavaju kao odvojene fascikle za svaku vrstu informacije među kojima je i jedna veoma svijetla na kojoj piše ‘Imena’”, objašnjava Staford.

Zapravo, stvar je, očekivano, složenija. Ljudski um funkcioniše asocijativno i sastavljen je od obrazaca povezanih informacija. Zbog toga i maštarimo, kaže Staford: dok čitate knjigu, primjećujete da se njena radnja odvija u Parizu, a u Parizu se nalazi i Ajfelova kula, koju je vaša prijateljica posjetila prošlog ljeta, a ona prosto obožava sladoled od pistaća i u jednom trenutku se pitate je li uživala u ovom sladoledu baš dok je bila na Tornju. Dakle, sve se nastavlja povezano informacijama o vremenu, lokaciji, načinu na koji smo nešto saznali i slično, a ne logički.

Srećom, postoje načini da se te veze ojačaju, a tako je i u slučaju pamćenja imena. Staford predlaže sljedeće taktike:

1. Najprije, trebalo bi da ponovite ime koje ste čuli. Vježba je, smatra ovaj psiholog, jedno od zlatnih pravila učenja – što više vježbamo svoju memoriju, ona će biti snažnija. Idealno je povezati ličnost koja se krije iza imena s nečim što nam je blisko. Recimo, ukoliko upoznajete nekog Milana i volite da pecate, pitaćete ga: “Milane, voliš li da pecaš?”.

2. Korisno je povezati ime koje ste upravo čuli s nečim što vam je već poznato. Nema veze ako ta veza djeluje pomalo banalno, luckasto ili čak suludo, jer je važno pronaći tu vezu. Recimo, ukoliko vas ime Milan uvijek podsjeti na nekog vašeg školskog prijatelja koji se zove Milan i koji je uvijek nosio košulje, primjetite nosi li i ovaj Milan košulju.

3. Treća strategija podrazumijeva da vežete ime koje ste tek čuli za nešto što već znate o ovoj osobi. Recimo, saznali ste da Milan voli da peca, njegovo ime počinje slovom M, a nedavno ste pročitali da poznati glumci Majkl Kiton i Majkl Fasbender vole da pecaju, a i njihova imena počinju ovim slovom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender