02. 12. 2020.
World Post: BiH i Belgija tempirane bombe za terorističke napade

World Post: BiH i Belgija tempirane bombe za terorističke napade

World Post: BiH i Belgija tempirane bombe za terorističke napade

Odskočna daska za sve terorističke napade u posljednje vrijeme u Belgiji je ozloglašeni okrug Brisela Molenbek.

Ali dok su oči svijeta uprte na Belgiju, ne treba izgubiti iz vida Bosnu i Hercegovinu, jer BiH je tempirana bomba za terorističke napade, piše u autorskom tekstu objavljeno na World Postu.

Dominik Ćosić, ekspert za Balkan koji živi u Briselu, kaže da i Belgija i BiH imaju razloga za brigu, jer su se stotine bh. i belgijskih državljana pridružili Islamskoj državi i vraćaju se u Evropu.

World Post navodi procjene da je u ID-u 520 militanta iz Belgije, dok je iz BiH od 300 do 340 boraca.

Ističe i da je ID-ova propagandna mašinerija takođe prebacila svoju pažnju na Balkan gde cilja na potencijalne nove borce.

“U aprilu 2015. godine, ID je snimio film u trajanju od 20 minuta pod nazivom “Džihad je čast” s ciljem privlačenje dobrovoljaca iz BiH da se bore u Siriji ili da izvedu terorističke napade na Balkanu”, piše list.

Dodaje da se ideja da Bosna i Hercegovina postane baza za potencijalne teroriste zasniva na nekoliko važnih faktora, kako istorijskih tako i aktuelnih.

“Između 1992-1995, hiljade mudžahedina putovali na Balkanu da se bore rame uz rame sa Bošnjacima. Jedan od tih stranih boraca – koji čak ima bosansko državljanstvo bio je Khalid Sheikh Mohammed, ‘glavni arhitekta’ napada u Njujorku. Osim toga, dva od pet terorista koji oteli avion koji je udario u Pentagon takođe su se borila u Bosni. Osama bin Laden je dobio bosanski pasoš u Beču 1993. godine”, podsjeća se u tom tekstu.

Navodi da su mnogi mudžahedini nakon rata ostali u BiH, koja je postala njihovo utočište i poligon.

“Izvještaji govore da jedna trećina boraca ID-a iz BiH imaju kriminalni dosije. Većina ih je tamo otišla preko Istanbula. Oko 100 građana BiH su vraćeni iz Turske zbog sumnje da su krenuli u Islamsku državu. I dok jedni u Sarajevu tvrde da je nivo potencijalnih terorističkih prijetnji u BiH isti kao i u drugim evropskim zemljama, drugi se ne slažu i tvrde da se broj potencijalnih terorista kreće od 3.000 do 5.000”, piše u tekstu.

U tekstu se podsjeća i na neke od napada izvedenih u BiH, ubistvo dvojice vojnika u Rajlovcu, teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu, napad na američku ambasadu u Sarajevu i napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

Ističe se da i BiH, kao i Belgija, ima slabu centralnu vladu i nepomirljive tenzija između različitih etničkih i jezičkih grupa.

“Činjenica je da obje zemlje imaju složenu strukturu i da se preklapaju nadležnosti bezbjednosnih i policijskih agencija što otežava njihovu sposobnost da efikasno deluju protiv terorističkih pretnji. U BiH rade 22 policijske agencije, a u Briselu šest. To čini razmjenu obavještajnih podataka i praćenje radikalnih grupa veoma komplikovanih”, piše “Worl Post”.

Pored toga, primjećuje da je nezaposlenost u BiH na 43,9 odsto što je čini jednim od najviših u svijetu, dok “zloglasna” opština Molenbek u Briselu ima stopu nezaposlenosti oko 30 odsto.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender