27. 11. 2020.
Bili smo na sajmu zapošljavanja i obrazovanja u Mostaru

Bili smo na sajmu zapošljavanja i obrazovanja u Mostaru

Bili smo na sajmu zapošljavanja i obrazovanja u Mostaru

Treći sajam obrazovanja i zapošljavanja održan je u petak 27.11.2015. u Mepas Mall-u u Mostaru.Na preko 150 štandova predstavili su se poslodavci, NGO sektor, posrednici u zapošljavanju i projekti obrazovanja i zapošljavanja iz raznih gradova u Bosni i Hercegovini. Otvoreno je preko 1.500 radnih mjesta.

sajam 1 sajam 2

Sponzor ovog projekta je Ambasada Norveške na čelu s Specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini Lars –Gunarom Vigemarkom koji je i otvorio sajam.

Pričali smo sa predstavnikom Astrofona koja je rekla da firma nudi: „ pozicije koje se odnose na direktan rad u firmi,tu imamo različite pozicije kao što su mrežni tehničar,inžinjer telekomunikacija, web programer, web dizajner s obzirom da je firma fokusiana upravo na telekomunikacije kao osnovnu djelatnost. Segment djelatnosti je i  „ projekt koji se implementira naredne godine, koji će iziskivati angažman različitog projektnog osoblja koji uključuje projektne asistente,marketing asistente,organizatore događaja itd“ kažu nam predstavnici Astrofona.

Razovarali smo sa Marinom Vegom, voditeljem marketinga koji je izjavio:“Preduzeće „ MLIN D.O“   iz Čapljine djeluje od 1929.godine te se bavi proizvodnjom hljeba, peciva,brašna odnedavno i organskim pecivima. Danas smo došli  da predstavimo dva radna mjesta: pekar i voditelj kadrovske službe“.

Pričali smo sa i  koordinatorkom projekta Microsofta koja nam je rekla „ pripremamo treninge iz ove oblasti i cilj nam je da studente edukujemo kroz treninge koji će kasnije doći do polaganja određenih testova te certifikata, kroz educiranje kroz Biro za zapošljavanje do samog zaposlenja.Dakle, Microsoft ne zapošljava nego pomaže studentima  i  nezaposlenim da se edukuju i pomažu da što prije dođu do zaposlenja u IT sektoru.“

sajam 3 sajam 5

Na ovaj način kompanije i institucije su predstavile svoj rad i omogućile drugim učesnicima sajma da dobiju priliku za posao. Učesnici su takođe dobili priliku da saznaju više o EU i o njenom djelovanju u BIH.

Za nezaposlena lica  i studente iz drugih gradova bio je organizovan prevoz i obrok. Sajam je omogućio mladim ljudima i studentima iz cijele zemlje da se direktnije upoznaju sa mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja u BIH   i omogućio  iskorištavanje prilike za slobodna radna mjesta.

(Marina Cvijetić/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender