24. 11. 2020.
Haos u Prištini: Policija uhapsila Albina Kurtija

Haos u Prištini: Policija uhapsila Albina Kurtija

Haos u Prištini: Policija uhapsila Albina Kurtija

Policija upala u prostorije pokreta “Samoopredeljenje” i uhapsila Albina Kurtija i 40 aktivista.

Specijalci su opkolili sjedište pokreta, gdje se Kurti sklonio nakon obraćanja na protestu opozicije u centru Prištine. Hiljade pristalica na ulicama tražilo je odbacivanje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacije granica s Crnom Gorom.  Jake policijske snage kontrolisale situaciju u gradu. Poslije protesta koji je protekao bez incidenata, policija opkolila prostorije Pokreta “Samoopredeljenje”.

Specijalci izvode vezane pristalice Samoopredeljenja iz sjedišta te stranke. Kurti, za sada, nije viđen. Do sada, privedeno je dvadesetak osoba.

Tokom protesta nije bilo incidenata, mada je policija, za ovu priliku, na ulicama oko glavnog trga u Prištini, rasporedila sve raspoložive snage, strahujući da bi se mogle ponoviti scene sa prethodnih protesta opozicije.

Demonstranti su tražili da vlada Ise Mustafe povuče potpise sa sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, koji je uz posredovanje EU, potpisan u Briselu i dogovora o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Policija je, ranije, najavila da će, ukoliko bude prilike, uhapsiti osnivača pokreta Samoopredeljenje Albina Kurtija, koji se, sa velikim brojem tjelohranitelja, ipak pojavio na protestu.

Kurti je, obraćajući se pristalicama, zatražio da se iz zatvora puste aktivisti Samoopredeljenja, uhapšeni zbog izazivanja nereda i bacanja suzavca u parlamentu.

Kurti je, takođe, pozvao na “ujedinjenje Albanaca”, navodeći da takav potez ne bi predstavljao prepreku evropskim integracijama.

“Nećemo mahati ovim skarabudženim zastavama koje nose trgovci nacionalnim interesima”, rekao je Kurti, aludirajući na zastavu Kosova.

Policija nije tad pokušala da ga uhapsi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender