28. 11. 2020.

Najduže se čeka EKG Holter i ultrazvuk srca

U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske trenutno se najduže čeka na pojedine preglede u Klinici za kardiovaskularne bolesti, gdje je prvi termin za EKG holter, zbog malog broja analajzera, 21. jun 2016. godine, a prvi termin za ultrazvuk srca 25. mart.

Na listi čekanja su pacijenti koji predstavljaju takozvane hladne slučajeve, dok ekipa interventnih kardiologa akutni infarkt miokarda zbrinjava odmah.

“U Klinici za očne bolesti najduže se čeka operacija katarakte, dok se ostali operativni zahvati ne čekaju duže od 10 dana. Prvi pregled na glaukom se može obaviti u roku od tri mjeseca, dok se hitni slučajevi primaju odmah”, rečeno je Srni u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Isto važi i za preglede u Kabinetu za medikal retinu, gdje se hitni slučajevi primaju odmah, a svi ostali pacijenti se stavljaju na listu čekanja u roku od šest mjeseci jer je riječ o jedinom kabinetu ove vrste u Republici Srpskoj.

U UKC-u tvrde da uvođenjem druge smjene u Zavodu za kliničku radiologiju pacijente za ultrazvuk dojke naručuju u roku od 30 dana.

“Endoskopske pretrage koje se rade u Klinici za unutrašnje bolesti, kao što su kolonoskopija i gastroskopija, čekaju se u prosjeku do 20 dana”, navode u UKC-u.

Čekanja na prvi pregled kod ljekara specijaliste po pravilu ne prelaze 10 dana, s tim da se u nekim organizacionim jedinicama, kao što se specijalističke ambulante Klinike za ortopediju, Klinike za traumatologiju i mnogih drugih klinika, pacijenti ne naručuju, tako da budu pregledani isti dan.

Iz UKC-a napominju da je, zbog odsutnosti ljekara u Klinici za unutrašnje bolesti i povećanog priliva pacijenata, stvorena lista čekanja za specijalističke preglede do dva mjeseca.

Operativne zahvate koji se obavljaju u Univerzitetskom kliničkom centru, klinike zakazuju shodno raspoloživim kapacitetima za prijem i smještaj pacijenata.

“Imajući u vidu da je riječ o najvećoj zdravstvenoj ustanovi koja zbrinjava pacijente iz cijele Srpske, lista čekanja na određen operativni zahvat ili pregled se ne razlikuje mnogo od lista čekanja u zdravstvenim ustanovama u regionu, čak su te liste znatno kraće, tako se u većini hirurških klinika u prosjeku ne čeka duže od dvije do tri nedjelje”, istakli su UKC-u Republike Srpske.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi tvrde da su s ciljem unapređenja organizacije rada i pružanja još kvalitetnije zdravstvene zaštite, započeli rad u dvije smjene u pojedinim organizacionim jedinicama, pa se operativni zahvati u određenim klinikama obavljaju i u popodnevnim časovima.

“Napominjemo da kada je riječ o svim urgentnim stanjima nema liste čekanja nego se pacijenti zbrinjavaju odmah, a takvi pacijenti se upućuju sa bolničkim uputnicama”, navode u UKC-u Republike Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender