05. 12. 2020.
Ajfelov toranj u zelenoj boji povodom konferencije o klimi

Ajfelov toranj u zelenoj boji povodom konferencije o klimi

Ajfelov toranj u zelenoj boji povodom konferencije o klimi

Ajfelov toranj u Parizu je osvjetljen zelenom bojom povodom otvaranja konferencije Ujedinjenih nacija o klimi, kao i pokretanja umjetničkog projekta u sklopu kojeg će na toj najpoznatijoj građevini u Parizu rasti “virtuelno drveće” u znak podrške pošumljavanju u svijetu.

Lansiranju tog projekta, nazvanog Jedno srce, jedno drvo, sinoć su u Parizu prisustvovali generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i francuska glumica Marion Cotillard, prenijela je agencija AFP.

Taj projekat omogućava korisnicima pametnih telefona da “posade drvo” na Ajfelovoj kuli, izjavila je umjetnica Naziha Mestoura.

“Svako će na Ajfelovoj kuli moći da posadi virtuelno drvo, koje će onda rasti u ritmu njegovog srca, a nakon toga će svako virtuelno drvo biti stvarno zasađeno u sklopu programa pošumljavanja”, objasnila je Mestoura.

Korisnici pametnih telefona mogu da skinu aplikaciju koja bilježi njihove otkucaje srca putem senzora i zatim ih projektuje na Ajfelovoj kuli zajedno sa slikom drveta, imenom osobe i kratkom porukom.

Učesnici će moći da prate rast svog pravog drveta, koje će od 2016. biti posađeno na području Australije, Brazila, Senegala, Indije, Francuske, Perua i Obale Slonovače.

“Idela je da se poveže virtuelno i stvarno, tehnologija i priroda, kao i da svako dobije priliku da djeluje na opipljiv način.

U Parizu je juče započela dvonedjeljna konferencija o klimi, kojoj prisustvuje oko 150 svjetskih lidera.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender