29. 11. 2020.
Banjalučani se spremaju na Svalbard: Ponijećemo rakije i priglavaka

Banjalučani se spremaju na Svalbard: Ponijećemo rakije i priglavaka

Banjalučani se spremaju na Svalbard: Ponijećemo rakije i priglavaka

Ekolog Vedran Miletić i mašinski tehničar Siniša Antić, biće prvi posjetioci iz Srpske na Svalbardu najsjevernijim naseljenim ostrvima na svijetu.

Ideja da se upute na ovo nesvakidašnje putovanje, udaljeno više od 6.000 kilometara, došla je sasvim slučajno, objašnjava Siniša. Sve je počelo, kao anegdota, nakon operacije kičme, koju je imao početkom ove godine.

„Moj prijatelj Vedran je došao na ideju, kaže kad se podigneš i staneš na noge, idemo na sjeverni pol i to je krenulo kao u nekoj šali. Međutim mi smo to shvatili ozbiljno i odlučili smo se da odemo, odlučili smo se na taj korak“; rekao je Siniša Antić.

I više nije bilo povratka, objašnjavaju kroz smijeh. Medjutim, da ne bi sve ostalo na razonodi, Vedran, kaže da se za Svalbard nisu odlučili slučajno. U blizini glavnog grada ovog arhipelaga, Longjbrina, nalazi se i najveća svjetska banka sa uzorcima sjemena biljaka. Nakon što je posjete, Vedran se nada da će uspjeti i da obidje Svalbardski univerzitet – Unis, kako bi se raspitao za master studije.

„Sam po sebi Svalbard je arhipelag koji ima 9 većih ostrva, 10 manjih, polarna je klima to je polarna pustinja, tu nema vegetacije uopšte, noć je pala 14. novembra i traje do kraja februara. Vidjećemo Auroru Borealis ja se nadam, nećemo imati bliskih kontakata sa polarnim medjevjedima, a ako bude, snaći ćemo se nekako“ , kaže Vedran Miletić.

A da bi sve prošlo kako treba na arhipelagu koji broji svega 700 ljudi, odmah po dolasku odnijeće milošte guvernerki Svalbarda. Na put neće krenuti bez meda, rakije i priglavaka, dodaju kroz šalu. Objašnjavaju da je ovo prvenstveno jedan istraživački poduhvat i izazov.

“Ako su naši planinari nedavno mogli da osvoje najviši vrh svijeta Mont Everest, zašto i nas dvojica ne bi mogli da posjetimo najsjevernije naseljeno mjesto na planeti i budemo ambasadori Srpske i Banjaluke”, poručuju Vedran i Siniša.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender