24. 07. 2021.
“Draga košarko, uvijek ću te voljeti, ali napuštam te…” Kobi pjesmom najavio kraj karijere

“Draga košarko, uvijek ću te voljeti, ali napuštam te…” Kobi pjesmom najavio kraj karijere

“Draga košarko, uvijek ću te voljeti, ali napuštam te…” Kobi pjesmom najavio kraj karijere

KOBI BRAJANT (37), peterostruki NBA prvak, treći najefikasniji strijelac u povijesti NBA, 17-struki učesnik All-Stara, 11-struki član idealne petorke lige i MVP 2007/08, objavio je kako na kraju sezone završava prebogatu karijeru, tokom koje je rekordnih 20 godina igrao samo za jedan klub, Los Angeles Lakers, čiji je najbolji strijelac u istoriji.

https://youtu.be/ambRVz1rqiE

Brajant je najmlađi igrač (34 godine i 104 dana) koji je postigao 30 000 poena u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi, a njegov 81 koš protiv Toronta drugi je najefikasniji učinak u istoriji NBA (nakon Chamberlainovih 100, postignutih ‘62.) u čiju je All-Star ekipu biran svake godine od njegove druge sezone u NBA i četiri je puta proglašen najkorisnijim igračem utakmice najvećih zvijezda.

Jedna od najvećih zvijezda u povijesti košarke istaknula se i učincima van granica Amerike i Kanade, jer 2008. i 2012. s reprezentacijom SAD-a osvajao je zlatne olimpijske medalje.
Put do vrhunaca američkog i svjetskog sporta, krenuo je iz Lower Merion High School u predgrađu Philadelhije, gdje je od prvog dana srednje škole rušio rekorde i pokazivao kako je debelo iznad vršnjaka. Vodeći američki koledži borili su se za njega još otkako je bio “freshman”, ali nakon što je Kevin Garnett ‘95 direktno iz škole otišao na NBA draft, Brajant je počeo razmišljati da napravi isto. Kao 17-godišnjak, odlučio je to sprovesti u djelo i tako postao tek šesti igrač koji je srednju školu zamijenio najjačom košarkaškom ligom svijeta.
 Charlotte Hornets izabrali su ga kao 13. pick drafta 1996., prije kojeg je s Lejkersima dogovoren trade. Zanimljivo, Lejkersi su Hornetsima tek pet minuta prije drafta rekli koga da izaberu. Jerry West, tadašnji menadžer Lejkersa, 1. jula 1997. povlači možda najbolji potez u karijeri, kada Vladu Divca, člana prve petorke i miljenika navijača, praktično legendu kluba, mijenja za klinca, koji kao 17-godišnjak nije niti mogao potpisati ugovor s Lejkersima, pa su to umjesto njega napravili njegovi roditelji.
Ostalo je, kako se već kaže, istorija. A tamo na kraju sezone odlazi i Kobi Brajant kao igrač, što je najavio ovom pjesmom:

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender