25. 11. 2020.

Pismo ministru: Brojim konkurse, skupljam odbijenice

Odžić Boban iz Novog Grada, nakon bezuspješne potrage za poslom u struci, odlučio je da napiše otvoreno pismo ministru prosvjete i kulture RS Danetu Maleševiću. U tom pismu nabraja sve konkurse na kojima je učestvovao i kako su se završili.

Njegovo pismo prenosimo bez izmjena:

————————————————————————————————————————————————

Odbijen sam na konkursu u školi “Vuk Karadžič” Novi Grad, primljeni radnik je diplomirani sa nevažećeg univerziteta iz Brčkog. Na više inspekcijskih kontrola je utvrđena nepravilnost, na rješenje Ministra Mutabdžije za ispravljanje nepravilnosti, škola je pokrenula Upravni spor protiv rješenja Ministra. Primljeni radnik i dalje radi, a ja sa diplomom PMF-a Banja Luka, sjedim kod kuće, dok se neprimjerena tužba kiseli na Okružnom sudu u Banja Luci !

Na konkursu u školi “Dragan Vujanović” Svodna, konkurs za nastavnika tehničkog je raspisivan tri puta, dva puta ga je inspakcija poništila, a treći put im je uspjelo da se primi isti kandidat, iako je diplomirani sa Apeirona, područno odjeljenje Novi Grad, sa najmanjim prosjekom ocjena(6.25), a odbijan sam ja i ostali kandidati sa Državnim diplomama ! Porad ovoga evidentnog propusta, pomenuta škola nikada nije raspisala konkurs za nastavnika informatike, iako je od 01.09.2014. godine upražnjeno radno mjesto, a što je i konstatovano inspekcijskim nadzorom?

Na konkursu u školi “Mladen Stojanović” u Ljubiji, sam odbijen kao kandidat koji ne ispunjava uslove konkursa. Inspekcijskim nadzorom je konstatovana nepravilnost, konkurs ponovljen, ali tada su sve učinili da zadrže prethodno primljenog kandidata, manipulacijom na intervjuu !

Na konkursu u školi ”Majka Knežopoljka” u Knežici sam bio bolji kandidat na provedenom konkursu. Na prijavu odbijenog kandidata, nakon 60 dana od provođenja konkursa, inspektor Boško Stojković je poništio konkurs iz razloga: “konkurs je raspisan za nastavnika tehničkog obrazovanja, što je suprotno nekom Pravilniku, jer mora biti raspisan za nastavni predmet tehničko obrazovanje”. Pored ovog razloga, kako je naveo, kod oba kandidata je bodovan prethodni radni staž, što je takođe suprotno Pravilniku. Iako nije bilo upražnjeno radno mjesto za nastavnika tehničkog, škola raspisuje novi konkurs na koji se prijavio kandidat iz kategorije porodice poginulog borca.

Na konkursu u školi “Vuk Karadžić” u Novom Gradu od 22.09.2015. godine, odbijena su tri kandidata sa diplomom PMF-a Banja Luka, a primljen je kandidat sa diplomom Apeirona, područno odjeljenje Novi Grad, sa najmanjim prosjekom ocjena(6.25), iako su odijeni kandidati imali bolji prosjek ocjena ? Ja sam odbijen manipulacijom na intervjuu i oduzimanjem jadnog boda od strana člana komisije, a pod pritiskom direktora i sekretara škole. Pored navedenog, škola je primila kandidata za nastavnika fizike sa diplomom iz BRČKOG !

Na konkursu o školi “Branko Ćopić” u Prijedoru od 26.10.2015. godine, odbijen sam kao kandidat koji ne ispunjava uslove konkursa, iako je evidentan propust odgovornih u sadržaju forme konkursa i njegovog provođenja, koji je u suprotnosti sa važećim Pravilnikom. Žalba je u postupku, a inspekcijski nadzor tek predstoji.

Iako sam diplomirani prof. tehničkog i informatike sa Državnog PMF-a Banja Luka, očigledni su propusti koji su se dogođali na pobrojanim konkursima, evidentno kršanje Pravilnika, nesavjastan i neprofesionalan rad odgovornih koji prolazi bez sankcija predviđenih Zakonom, uz Vašu blagonaklonost. Ja sam zaposlen na pola norme, školujem dvoje djece, egzistencija dovedena u pitanje! U koliko ne preduzmete određene radnje iz okvira Vaše nadležnosti kako bi se problem sa mojim zaposlenjem pored svih dosadašnjih događanja okončao, ovaj dopis ću proslijediti svim novinarima, televizijama i portalima u roku od 30 dana.

(atv)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender