09. 03. 2021.
Putin: Neprihvatljiv svaki pokušaj prekrajanja istorije

Putin: Neprihvatljiv svaki pokušaj prekrajanja istorije

Putin tvrdi da Turci trguju sa teroristima, Erdogan nudi ostavku ako je to istina

Obaranje ruskog aviona je velika greška. Imamo još dokaza da se trgovina naftom sa ISIS-om odvija na turskoj teritoriji. Naši obavještajni podaci pokazuju da nafta koju crpi ISIS stiže u Tursku“, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin u Parizu na marginama konferencije u klimatskim promjenama.

Putin je naveo da Rusija ima čvrste razloge da vjeruje da je odluka da se obori ruski avion donijeta u cilju zaštite trase isporuke nafte ka Turskoj.

“Imamo osnova za sumnju da je odluka da se sruši naš avion bila motivisana željom da se zaštiti trasa isporuke nafte do luka gdje se ukrcava na tankere, a da je odbrana Turkmena bila samo izgovor”, rekao je Putin.

Putin je naveo i da je čuo da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan navodno nije naredio obaranje ruskog aviona, nego su to učinili drugi.

Nije bilo nikakvog razloga da Turska obori ruski avion“, rekao je Putin.

Turska je demantovala povezanost sa ISIS-om i odbila da se izvini Rusiji zbog obaranja aviona.

Islamska država je politički paravan za krijumčarenje velikih razmjera, uključujući i naftu i oružje, izjavio je portparol ruske Istražne komisije Vladimir Markin.

Terorističke organizacije, koje su zabranjene u Rusiji – Islamska država i al-Nusram – samo su politički paravani za veliki biznis krijumčarenja nafte, novca, oružja, predmeta kulturnog naslijeđa, ljudskih organa i robova“, napisao je Markin u tekstu za list “Izvestija”.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponudio ostavku ukoliko se dokaže da su tačne optužbe da Turska kupuje naftu od ekstremističke organizacije Islamska država.

Turska nije toliko nepoštena da bi mogla da kupije naftu od terorista, rekao je Erdogan u obraćanju novinarima na klimatskom skupu u Parizu.

Ukoliko budu pronađeni dokazi o nečemu takvom, neka ih oni koji doju do njih predstave, rekao je predsjednik Turske.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender