15. 06. 2021.
Srećan 9. januar: Odluke Ustavnog suda niko ne poštuje

Srećan 9. januar: Odluke Ustavnog suda niko ne poštuje

Srećan 9. januar: Odluke Ustavnog suda niko ne poštuje

U svim slučajevima Ustavni sud BiH donio je Rješenje o neizvršenju te je, prema ustaljenoj proceduri, slučaj uputio Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo je, u skladu sa svojim ovlastima, trebalo preduzeti radnje da ustanovi i procesuira osobe i institucije koje nisu sprovele odluku Ustavnog suda BiH, a bile su dužne to učiniti, piše danasa sarajevski portal Kliks.

Iz Tužilaštva BiH su ranije rekli kako je ovo tužilaštvo pokrenulo nekoliko istraga koje se odnose na neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH. Međutim, kako portal navodi, koliko je poznato, još uvijek niko nije odgovarao pred bilo kojim sudom u BiH za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.

A odluke Ustavnog suda jednako se ne poštuju i u Federaciji BiH i u Srpskoj. Posljednje dvije odluke Ustavnog suda BiH trebale su sprovesti Vlada Kantona Sarajevo i Parlamentarna skupština BiH.

U slučaju apelanta koji se žalio da da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku, Ustavni sud BiH je naložio Vladi KS da provede odluku, što nije učinjeno. U konkretnom slučaju, osoba se žalila da joj je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku jer upravni spor o utvrđivanju prava na invalidninu traje punih osam godina i 11 mjeseci.

Za neprovođenje posljednje odluke Ustavnog suda BiH kriva je Parlamentarna skupština BiH, a radi se o apelaciji sutkinje Medihe Pašić za ocjenu kompatibilnosti Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine.

Među nekim od najpoznatijih odluka Ustavnog suda BiH koje čekaju na provođenje svakako je i odluka o dijelu Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar. Zbog nesprovođenja ove odluke Mostar već godinama nema gradsku vlast, što direktno utiče na život Mostaraca.

Takođe, odluke Ustavnog suda BiH nisu sprovedene ni u mnogim slučajevima koji se tiču apelacija građana i koje nisu imale političku pozadinu.

Stoga se nameće pitanje da li je BiH u mogućnosti efikasno sprovoditi sudske odluke onoga što se naziva “najviša sudska instanca”?

(Kliks/mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender