29. 11. 2020.
Etno-selo „Ljubačke doline“: Selo koje planira da živi (FOTO)

Etno-selo „Ljubačke doline“: Selo koje planira da živi (FOTO)

Etno-selo „Ljubačke doline“: Selo koje planira da živi (FOTO)

“Niko me nema pravo učiti kako ću biti srećan.”

Ova rečenica čuvenog filozofa Imanuela Kanta stoji na ulazu u Etno selo-muzej Ljubačke doline, na velikoj kamenoj kapiji.

Put do ove kapije – čiji izgled već odaje plemenite namjere graditelja i bez Kantove izreke – vodi iz 17 kilometara udaljene Banjaluke, kroz Karanovac, pa magistralnim putem prema Kneževu, a onda i kroz samo selo Ljubačevo smješteno na visoravni između planina i kanjona Tijesno.

U krčmi za drvenim stolom vlasnik i idejni tvorac Etno sela-muzeja Ljubačke doline, Nedeljko Branković, priča kako je na ledini rodne grude sagradio svoj san.

LJUBAČEVO 2

„Bavio sam se i bavim se kolekcionarstvom nekoliko decenija. Skupljao sam rijetke predmete širom svijeta. Iz te ljubavi za prikupljanjem predmeta na kraju se rodila ova ideja, iz ljubavi prema starom načinu života, antikvitetima, kulturi i tradiciji.“

Dok Branković priča, iako je nepristojno skretati pogled sa sagovornika, oči ne mogu da se nagledaju unutrašnjosti ovog prostora koji zovu krčmom. Odmah pored stola na kojem su čokanjčići sa domaćom rakijom nalazi se velika ustakljena vitrina u kojoj su poredane raznobojne i raznolike lampe.

LJUBAČEVO 1

 

„Tu imamo lampe iz vremena prije Hrista“, kaže Branković i pokazuje drevne predmete u vitrini, okružene još ljepšim i rijetkim primjercima uslovno rečeno „mlađih“ lampi, iz kojih duh – samo što nije izašao.

Sve je u ovoj krčmi kao odlomak iz stare knjige. Neki predmeti su stigli pravo iz ”Priča iz 1001 noći”, a neki iskočili iz pripovjetki Petra Kočića. Na jednoj velikoj stalaži složene su starinske pegle.

LJUBAČEVO 4

„Kolekcija pegli je jedinstvena u Bosni i Hercegovini“, objašnjava domaćin i dodaje da je ulaz u selo i muzej besplatan za sve muzejske radnike u Srpskoj i BiH. A bilo kome, ne samo njima, trebaće dobar dio dana samo da obiđu muzej, ako vole i hoće da uživaju u svemu. Tu se nalazi preko 5000 eksponata podijeljenih kroz različite zbirke.

Etnološka zbirka, prirodnjačka zbirka, iznenađujuća zbirka minerala i fosila, numizmatička zbirka, zbirka antikviteta, zatim istorijska i arheološka zbirka i jedan poseban dio sa predmetima iz Švajcarske, koji pokazuju, kako domaćin veli, „da smo prije 100 godina Švajcarci i mi bili na istom, a pogledajte gdje su sada oni, a gdje mi.“

LJUBAČEVO 3

 

Lubitelji starog oružja, novca, rijetkih minerala, predmeta iz svakodnevnog života, ali iz prošlih epoha, misterioznih lampi i skupocjene keramike, pisaćih mašina i foto-aparata – niko se od njih neće razočarati ako odluči da zaviri u ovaj muzej. Etnološki predmeti su sakupljani u krajevima južno od Banjaluke i planinskoim krajevima od Bronzanog Majdana do Kneževa. Ima eksponata i sa prostora bivše Jugoslavije, dok su neki antikviteti, minerali i jedan dio ostalih eksponata skupljani praktično sa svih 6 kontinenata.

LJUBAČEVO 5

 

Potrošili smo pola memorije na kartici ”Canona”, a tek treba da obiđemo i samo etno selo. Na malom trgu stoji ozidana česma, replika one sa Hilandara, manasitra na Svetoj Gori i tu se nalazi zamišljeni centar ovog lijepog seoceta. Domaćin je pazio da svi objekti budu raspoređeni onako kako se to nekada radilo u velikim seoskim zadrugama i domaćinstvima ovog kraja.

„Sve je zamišljeno kao muzej na otvorenom sa namjerom da pokaže život jedne zadruge sa ovih prostora, njenu tradicionalnu arhitekturu, materijalnu kulturu i pokućstvo sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka.“

LJUBAČEVO 7

Ulazimo u „dinarsku kuću“, virimo u ambare za žito, mlječaru, vajate, košane za kukuruz, kačare i kolare.  Na brežuljku je pčelinjak i jedna mala čobanska koliba, kao i jedna od kuća koju možete iznajmiti za smještaj. Uređena staza za šetnju prolazi rubom šume i spušta se stepenasto nazad prema selu. Na tom mjestu se nalazi škola – koja je tako uređena da će kod starijih generacija probuditi najljepše uspomene – a cilj joj je da mlađe generacije dovede u ove školske klupe putem različitih predavanja koja će se tu organizovati.

LJUBAČEVO 8

 

Ukupno blizu trideset objekata sagrađeno je u etno selu, koje još nije završeno. Sve zgrade su su autentične i prenesene su sa različitih lokacija: iz sela Kola, Krmina, Javorana, Ljubačeva i drugih, sav namještaj i predmeti u njima su autentični.

Turistički potencijal ovog kraja je ogroman. Planirano je da od sela vodi staza koja će izbiti na vidikovac prema čuvenom kanjonu rijeke Vrbas . U Ljubačevu se nalazi pećina sa vrlo bogatim pećinskim nakitom i rijetkim vrstama slijepog miša.

LJUBAČEVO 9

 

Iako „muzej na otvorenom“, ovo selo ne planira da bude samo „statista“ i zbirka nepomičnih objekata za fotografisanje. Jer ovdje se planira život. Osim ideje da se organizuju izložbe, kolonije, rekonstruišu događaji, da se prikuplja, čuva i prezentuje materijalna i nematerijalna kulturna baština narodnog stvaralaštva ovih krajeva i šire – zamisao vlasnika je da etno selo „nakon završetka svih radova bude potpuno radno, odnosno da svi zanati koji su sada zastupljeni budu aktivni i osposobljeni za rad.“ To znači da ćete ove moći kupiti sve domaće proizvode koji vam padaju na pamet.

Neki od njih se već krčkaju u krčmi sa početka priče – uz isključivo domaće pivo, vino i sokove – bilo je vrijeme da se okrijepimo.

(mojKontakt)

LJUBAČEVO 10 LJUBAČEVO 11 LJUBAČEVO 12 LJUBAČEVO 13 LJUBAČEVO 14 LJUBAČEVO 15 ljubačevo 16 LJUBAČEVO 17Đ LJUBAČEVO 19

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender