24. 07. 2021.
Preliminarni rezultati: U BiH popisane 3.791.662 osobe

Preliminarni rezultati: U BiH popisane 3.791.662 osobe

„Neko pokušava da naštima rezultate popisa“

“Ovdje mislim prvenstveno na Bošnjake popisivane u Republici Srpskoj, prilikom čega smo došli do nekih krajnje apsurdnih podataka”, rekao je Pašalić za “Pres Republika Srpska”.

On je kao primjer naveo popis u Zvorniku, gdje su uočene razne manjkavosti, pa tako ispada da jedno domaćinstvo ima 30 članova, od čega četvoro djece koja školu pohađaju u Njemačkoj.

Pašalić je naglasio da je to dokaz da Bošnjaci idu na varijantu dobijanja pogrešnih podataka o ukupnom broju stanovništva, a onda će biti pogrešne i sve druge karakteristike stanovništva.

Pojasnivši da u kategoriju stalnih ili rezidentnih stanovnika ne ulaze lica koja su odsutna iz BiH duže od godinu dana, iako imaju državljanstvo BiH, Pašalić je podsjetio da je u javnosti već odjeknula vijest da 10 odsto ljudi ne ulazi u kategoriju stalnog stanovništva, a što je više od 350.000 osoba.

Pašalić je dodao da to znači da u BiH nema ni približno 3,8 miliona stanovnika, već da realno ima oko 3,5 miliona i da takvu procjenu iznose i međunarodni eksperti.

“Očigledno je kod nas popis isključivo političko pitanje”, ističe Pašalić.

On je naveo da bi, zahvaljujući pogrešnim rezultatima popisa, “druga strana” mogla da profitira tako što bi bolje prošla u podjeli vlasti, dodajući da pogrešni popisni podaci uopšte nisu bezazlen problem zbog pravljenja raznih istraživanja i planiranja na osnovu njih.

(SRNA)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender