25. 11. 2020.
Ustavni sud BiH: Dan Republike Srpske neustavan!

Ustavni sud BiH: Dan Republike Srpske neustavan!

Odluka o Danu RS još nije dostavljena “stranama” i njen tekst nije utvrđen

“Kako su prilikom donošenja odluke pojedine sudije izdvojile mišljenje i kako još nije utvrđena stručno-tehnička redakcija teksta odluke, nisu stečeni uslovi za njeno objavljivanje i otpremu”, pojašnjavaju iz ovog suda.
U saopštenju se navodi da “prema članu 43 Pravila Ustavnog suda BiH, svaki sudija ima pravo da izdvoji svoje mišljenje i u tom slučaju dužnost je da u pisanoj formi izloži i obrazloži izdvojeno mišljenje najkasnije u roku od 15 dana od dana kada mu odluka bude dostavljena, a nakon što Redakciona komisija Ustavnog suda BiH izvrši stručno-tehničku redakciju teksta odluke”.

“Izdvojena mišljenja sudija prilažu se kao aneks odluke i objavljuju zajedno sa odlukom na koju se odnose”, navodi se u saopštenju.

Povodom, kako se ističe, nekih, u javnosti iznesenih, pogrešnih navoda, nedovoljno preciznih izjava i interpretacija odluke Ustavnog suda BiH, a s ciljem potpunog i tačnog informisanja javnosti Ustavni sud BiH ukazuje da je Narodnoj skupštini Republike Srpske naložio da u roku od šest mjeseci od dostavljanja odluke usaglasi član 3 b) Zakona o praznicima Srpske sa Ustavom BiH.

“Prema članu 61 Pravila Ustavnog suda BiH, odlukom kojom se utvrđuje nesaglasnost sa Ustavom BiH, Ustavni sud može u cijelosti ili djelimično ukinuti pojedine zakonske odredbe. Ukinute zakonske odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke Ustavnog suda u `Službenom glasniku BiH`. U konkretnom slučaju, Ustavni sud BiH nije postupio na ovaj način već je primijenio izuzetak od istog člana svojih Pravila i odredio rok Narodnoj skupštini Republike Srpske za usaglašavanje”, pojašnjava se u saopštenju.

Ustavni sud BiH usvojio je 26. novembra zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH za ocjenu ustavnosti člana 3b) Zakona o praznicima Republike Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender