26. 11. 2020.
Incko: Dodikove izjave su prazna retorika kojom prikriva neuspjeh

Incko: Dodikove izjave su prazna retorika kojom prikriva neuspjeh

PIK usvojio kominike, izdvojeno mišljenje Rusije

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas je u Sarajevu predstavio kominike Upravnog odbora /UO/ Savjeta za sprovođenje mira /PIK/, koji je usvojen uz izdvojeno mišljenje Ruske Federacije u vezi sa pitanjima pravosuđa u BiH.
Visoki predstavnik nije šire obrazlagao odluku Ruske Federacije da izdvoji mišljenje na tekst kominikea koji se odnosi na referendum o pravosuđu BiH u Republici Srpskoj i obavezu poštivanja odluka Ustavnog suda BiH.

Kada je riječ o referendumu o pravosuđu BiH, čije je održavanje najavljeno u Republici Srpskoj, Incko je rekao da članovi UO PIK-a pozivaju da se o pravosuđu raspravlja unutar strukturalog dijaloga.

Incko je dodao da “niži nivo vlasti ne može održavati referendume o pitanjima koja se tiču višeg nivoa vlasti”.

On je naveo da su članovi UO PIK-a ponovili privrženost međunarodne zajednice suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te dodao da bi se – u slučaju uspješno provedenog referenduma Srpske o pravosuđu BiH i odlukama visokih predstavnika – Srpska odvojila kao pravosudno područje, te da bi tu bilo riječi o “pravnom otcjepljenju”.

Predstavljajući kominike, Incko je novinarima rekao da tokom sjednice UO PIK-a nije bilo riječi o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, te da ne može da je komentariše s obzirom da “još nije objavljena u Službenom glasniku”.

On je dodao da su odluke Ustavnog suda BiH “konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati i provesti”.

Odgovarajući na pitanje o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, koji su prema Dejtonskom sporazumu trebali ostati samo pet godina, Incko je rekao da im je mandat produžen “na zahtjev domaćih političara” i da je isti stav i Savjeta ministara EU.

“Strane sudije su imenovane jer ne pripadaju niti jednom od konstitutivnih naroda i imenuje ih predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, tako da je njihova objektivnost i nepristrasnost zagarantovana”, tvrdi Incko.

On kaže i da je mandat stranim sudijama produžen do njihove 70. godine života, insistirajući da je riječ o čisto tehničkom pitanju koje koje je definisao Evropski sud za ljudska prava.

Incko je, između ostalog, rekao da je UO PIK-a konstatovao pozitivan razvoj situacije u BiH od prošle sjednice, napominjući da organi vlasti u BiH nisu prestali da rade na uspostavljanju funkcionalne države, vladavine prava i ispunjavanju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovim riječima, politički direktori su pozvali nadležne organe u BiH, koji preduzimaju napore u borbi protiv terorizma, da krivično procesuiraju lica uključena u terorističke aktivnosti i spriječe radikalizaciju, kao i da u tom pogledu jačaju saradnju među organima vlasti unutar BiH.

Zamjenik visokog predstavnika Brus Berton je novinarima ponovio stav da referendum koji je pokrenula Narodna skupština Srpske predstavlja kršenje “dejtonskog okvira, a posebno Aneksa četiri i Anakesa deset”.

“Upravni odbor PIK-a je na sjednici istakao nedvosmisleno opredjeljenje za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu sa međunarodnim pravom, naglašavajući da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje jedino na osnovu Ustava BiH”, rekao je Berton.

Berton je ukazao i da je tokom sjednice UO PIK-a razgovarano o obrazovanju, ističući da i u tom segmentu postoji tendencija zloupotrebljavanja osnovnih pitanja na štetu školske djece.

“Čvrsto smo uvjereni da je obrazovanje od presudnog značaja za pomirenje i međusobno razumijevanje unutar BiH. Međunarodna zajednica je čvrsto opredjeljena uspostavljanju stabilne, bezbjedne i prosperitetne BiH”, kaže Berton.

Konferencija za novinare u zgradi OHR-u u Sarajevu počela je munutom ćutnje za žrtve nedavnih terorističkih napada.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender