29. 11. 2020.
Predsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman: Odluka o 9. januaru, Danu RS, još nije donesena

Predsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman: Odluka o 9. januaru, Danu RS, još nije donesena

Predsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman: Odluka o 9. januaru, Danu RS, još nije donesena

„Postoje izdvojena mišljenja za koja je rok 15 dana da se dostave, a već su najavljena i mislim da bi Odluka stranama trebala biti otpremljena tek za nekih 20 dana“, rekao je Ćeman.

Kazao je da ne želi da komentariše izjavu svoje koleginice, zamjenice predsjednika Ustavnog suda BiH Margarite Nikolovske, ali da je mišljenja da je Nikolovska samo pojasnila procedure kako one stoje i kako treba. „Rano je za bilo kakve reakcije i komentare, jer niko nije vidio Odluku, a političke izjave ne bih komentarisao “, rekao je Ćeman.

Makedonski sudija u Ustavnom sudu BiH Margarita Nikolovska rekla je da nedavnom Odlukom Ustavni sud nije ukinuo 9.januar kao Dan Republike. Nikolovska kaže da postoji mogućnost preispitivanja Odluke ako se dostave novi dokazi. „Ustavni sud BiH nije ukinuo 9.januar kao Dan Republike, svojom Odlukom samo je ostavio prostor za otklanjanje diskriminacije i usklađivanje člana 3b Zakona o praznicima RS, sa Ustavom BiH“, rekla je Nikolovska za TV RS. Kaže da nije tačna tvrdnja da je Ustavni sud osporio srpskom narodu da slavi 9. januar kao Dan Republike nego da se Zakon o praznicima mora uskladiti sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH u saopštenju za javnost nakon sjednice u četvrtak 26. novembra saopštio je da usvaja zahtje Bakira Izetbegovića i da član 3.b) Zakona o praznicima Srpske nije u skladu sa  ustavom BiH.

Za tu odluku glasala su dvojica bošnjačkih i troje stranih sudija. Dvojica sudija Hrvata i dvojica Srba bili su protiv. Najviši zvaničnici Republike Srpske u nedjelju su ovu odluku suda odabacili kako neprihvatljivu i odlučili da se u narednom periodu raspiše referendum na kom će se građani RS izjasniti o tome da li podržavaju Odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS i da li su za to da 9. januar ostane Dan RS. „Odluka Ustavnog suda BiH o tome da 9. januar proglasi kao neustavan Dan RS je na sastanku odbačena kao neprimjenjiva, a svi učesnici razgovora ostali su pri Deklaraciji Narodne skupštine RS.

Prestavnici RS će brzo predložiti promjenu Zakona o Ustavnom sudu koji treba da se usvoji u roku od 120 dana i da se izbace strane sudije iz tog suda. Ukoliko se to ne dogodi mi ćemo odlučiti o daljem učešću srpskih predstavnika u institucijama BiH“, rekao je nakon sastanka predsjednik RS Milorad Dodik.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender