30. 11. 2020.
Pitanja pacijenata koja su nasmijala srpske ljekare

Pitanja pacijenata koja su nasmijala srpske ljekare

Presuda: Banjalučki ljekari nisu krivi za smrt Benovića

Sudija je obrazložio da je donio oslobađajuću presdu, jer, kako je rekao,  nije utvrđeno da su ljekari nesavjesno liječili  Benovića.

Sud je utvrdio da je Goran Kajkut van radnog vremena kao pripravni ljekar izvršio dvije intervencije koje su poboljšale tadašnje zdravstveno stanje pacijenta, te da nema elemenata navedenog krivičnog djela.

Takođe, sud je utvrdio da tužilac nije uspio tokom suđenja da dokaže navode iz optužnice protiv banjalučkih ljekara.

ljekari presuda ATV (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majka pokojnog Aleksandra Benovića nije zadovoljna presudom suda te je poručila da neće osustati i da će iskoristiti sve pravne lijekove u svojoj daljoj borbi.

U ranijem postupku donesena je pravosnažna presuda po kojoj je Univerzitetsko- klinički centar RS  dužan da isplati Benićevoj majci 15 hiljada KM na ime štete zbog pretrpljenje duševne boli.

Suđenje ljekarima Dušanu Janičiću i Goranu Kajkutu je počelo početkom februara 2014. godine pred sudskim vijećem, kojim je predsjedavao sudija David Tomić. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, zbog imenovanja Tomića na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, suđenje je moralo krenuti iz početka pred drugim sudijom.

U optužnici je navedeno da se Goran Kajkut kao hirurg i Dušan Janičić, kao načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju, nisu pridržavali struke, te su propustili da blagovremeno obave hirurški zahvat, što je na kraju dovelo do smrti Aleksandra Benovića. Dodaje se da su dvojica optuženih ljekara propustili da blagovremeno urade ultrazvuk srca i CT grudnog koša, a time i operaciju, što je dovelo do smrti mladića.

Tokom ranijeg suđenja saslušani su svjedoci optužbe, među kojima i vještaci sudske medicine Željko Karan iz Banjaluke i Miloš Koledin iz Sremske Kamenice, koji su između ostalog potvrdili da je Benović nesavjesno liječen.

Aleksandar Benović umro je u KC Banjaluka deset dana nakon ranjavanja bombom ispred Sokolskog doma u centru grada. Benović je bio jedan od šest mladića, koje je u noći između 20. i 21. decembra 2009. godine, ranio bombom tada maloljetni D. N. iz Banjaluke. Osim Benovića, tada su ranjeni i Slaven Kerezović, Haris Smajić, Goran Vukojević, Danijel Milašinović i Davor Dujdup.

Pogledajte kako je danas izgledalo izricanje presude u Osnovnom sudu u Banjaluci.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender