26. 11. 2020.
Teška diplomatija u Beogradu: Keri priča sa Vučićem, Lavrov će sa turskim kolegom

Teška diplomatija u Beogradu: Keri priča sa Vučićem, Lavrov će sa turskim kolegom

Teška diplomatija u Beogradu: Keri priča sa Vučićem, Lavrov će sa turskim kolegom

Lavrova je na aerodromu dočekao predsjedavajući OEBS i šef diplomatije Ivica Dačić.

Ruskog ministra će sutra primiti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ministarski sastanak OEBS biće prilika i za brojne bilateralne susrete ministara, a očekuje se da će jedan o njih biti susret Lavrova i američkog državnog sekretara Džona Kerija.

U međuvremenu Lavrov je najavio mogućnost da se u Beogradu sastane sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, što bi bio njihov prvi susret nakon što su turski lovci prošle nedjelje oborili ruski borbeni avion Su-24.

I Keri je u Beogradu

Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je večeras apsolutnu podšku Srbiji na njenom evropskom putu i čestitao premijeru Aleksandru Vučiću na načinu na koji vodi Srbiju ka tom cilju.

“Čestitam vam, jer vi vodite Srbiju na veoma važnom putu u definisanju nove Srbije i na evropskom putu”, rekao je Keri na početku sastanka sa srpskim premijerom u vili “Bokeljka”.
“Krećete se što je brže moguće ka EU, što mi potpuno podržavamo, a što će biti dobro i za ekonomiju zemlje, građane i za ostvarivanje prosperiteta”, nastavio je američki državni sekretar.

On je podsjetio da je sa Vučićem nedavno u Vašingtonu razgovarao o svojoj posjeti Srbiji.

“Razgovarali smo”, precizirao je Keri, i “o izborima koje Srbija čini da bi unapredila ekonomsku sliku i privukla strane direktne investicije i približila se svjetskoj ekonomiji”, u čemu, kako je rekao, učešće može da uzme i srpski narod, koji je i talentovan i vrijedan.

Keri je dodoao da će sa Vučihem razgovarati o načinima kako da dvije zemlje sarađuju, kao partneri.

On je izrazio poštovanje za inicijativu premijera Vučića za dijalog sa Prištinom:

“Izražavam poštovanje premijeru za inicijativu da uđe u dijalog sa kosovskom vladom, da ostavi prošlost u prošlosti i da proba da nađe budućnost, koja će biti bolja, lepša i prosperitertnija za sve ljude koji tamo žive”, rekao je Keri.

On je rekao da SAD dele interes sa svim zemljama regiona kad je riječ o zajedničkom odgovoru na izazov nasilnog ekstemizma koji pogađa Evropu, Bliski istok i druge djelove svijeta.

“Imamo obavezu i odgovornost da radimo na suprotstavljanju toj pošasti, da nađemo načina da sarađujemo i da se borimo za stabilnost i za mirnu demokratsku budućnost regiona”, zaključio je Keri.

“Veoma sam srećan što sam ovde. Radujem se našim razgovorima o bilateralnim odnosima”, rekao je američki državni sekretar i dodao da se u Beogradu osjeća kao kod kuće.

Razgovori Vučića i Kerija su poslije kraćih obraćanja nastavljeni iza zatvorenih vrata.

Keri učestvuje na Ministarskom sastanku OEBS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender