02. 12. 2020.
Banja Luka: Šetnjom kroz centar obilježen Međunarodni dan lica sa invaliditetom (FOTO)

Banja Luka: Šetnjom kroz centar obilježen Međunarodni dan lica sa invaliditetom (FOTO)

Banja Luka: Šetnjom kroz centar obilježen Međunarodni dan lica sa invaliditetom (FOTO)

Šetnja u Sarajevu organizovana je ispred Katedrale srca Isusova, a u  Banjaluci ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske pa do Parka Petar Kočić gdje su stand-up komičari iz AKT Alija Sirotanović priredili satirični skeč kako bi pokazali odnos vlasti Bosne i Hercegovine prema licima sa invaliditetom.

Ova šetnja organizovana je kako bi lica sa invaliditetom skrenula pažnju na sebe i kako bi pokazali javnosti da oni nisu samo lica sa nedostacima, nego su isti kao i svi ostali građani te kao takvi treba da imaju ista prava. Oni žele da prikažu svoj nepovoljan položaj u društvu prema kojem bivaju diskriminisani. Ovom malom šetnjom žene invalidi dižu svoj glas protiv diskriminacije i traže da se prepozna i poštuje njihova različitost i da im se pruži jednaka mogućnost za obrazovanje, zapošljavanje, političko učešće, porodicu, dom, zdravlje. Tokom današnje šetnje pokušali su da prikažu svoj položaj u društvu kroz transparente na kojima je pisalo: želim da budem majkaprivlačna; nevidljivi; zelimo da postanemo vidljivi; žene,..

Jedna od koordinatorica Mreže žena sa invaliditetom Tanja Mandić objašnjava šta za nju pretstavlja ova šetnja:

„Žene sa invaliditetom su danas odlučile da 3. decembar – Međunarodni dan lica sa invaliditetom, proslave tako što će u fokus staviti jednu od najosjetljivijih društvenih grupa – žene sa invaliditetom. U toku je akcija 16 dana aktivizma – akcija koja upozorava na rodno uslovljeno nasilje i mi smo se na taj način pridružili ženskoj mreži BiH pod sloganom ni jedna žena nije nevidljiva.

Tanja naglašava da žene u društvu imaju jako nepovoljan položaj i imaju iskustvo da ih ne posmatraju ravnopravno i ne vide sve njihove društvene uloge koje one mogu da obavljaju ili im često zamijeraju što društvene uloge koje su im nametnute ne obavljaju onako kako društvo zamišlja da bi trebalo da bude. Ova šetnja imala je podršku institucija i nevladinih organizacija.

Žene sa invaliditetom traže podršku kroz implementaciju Konvencije Ujedinjenih nacija o osobama sa invaliditetom, CEDEW konvencije i da se formira politika i strategija koja će jasno prepoznavati žene sa invaliditetom kao društvenu grupu.

AKT 2 AKT 3 AKT 4 AKT 7

(mojKontakt/Danka Cvijić)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender