24. 11. 2020.
Britanija izvela prve vazdušne napade na IS u Siriji (FOTO, VIDEO)

Britanija izvela prve vazdušne napade na IS u Siriji (FOTO, VIDEO)

Britanija izvela prve vazdušne napade na IS u Siriji (FOTO, VIDEO)

Britanski bombarderi jutros su izveli prve vazdušne napade na Siriju, samo nekoliko sati nakon što je parlament odobrio premijeru Dejvidu Kameronu plan za napad na Islamsku državu (IS) u toj zemlji, potvrdilo je britansko ministarstvo obrane.

Do napada je došlo par sati nakon što su britanski parlamentarci glasali su korist vazdušnih napada u Siriji. Taj Kameronov plan podržalo je, nakon 10-satne rasprave, 397 parlamentaraca, dok ih je 223 bilo protiv.

Četiri Tornado aviona poletjela su iz baze na Kipru u akciju nedugo nakon glasanja.

Portparol ministarstva obrane kazao je da su se avioni vratili iz “prve ofanzivne operacije nad Sirijom i proveli napade”.

Dva od četiri Tornada vratili su se u bazu tri sata nakon što su krenuli u akciju. Očekuje se da će više detalja ministarstvo odbrane.

Premijer Kameron zatražio je u srijedu od parlamenta da odobri britanske vazdušne udare protiv džihadista Islamske države u Siriji, nakon mjeseci natezanja oko toga hoće li dovoljno opozicionih laburista podržati tu akciju.

Velika Britanija već učestvuje u bombardiranju položaja IS-a u Iraku, a zastupnici su sada odlučili da će se London uključiti i u Siriji u zračne napade koalicije pod vođstvom SAD-a.

Obama: Raduje me što će RAF da leti sa koalicijom

Predsjednik SAD Barak Obama pozdravio je odluku britanskog parlamenta da London pokrene vazdušne napade protiv Islamske države i u Siriji.

“Od početka kampanje protiv ID, Velika Britanija je bila jedan od naših najvrijednijih partnera u borbi protiv Islamske države”, naveo je Obama u saopštenju, prenosi Reuters.

“Raduje to što će britanske snage letjeti sa (pripadnicima) Koalicije iznad Sirije i integrisaćemo ih…što prije”, rekao je Obama.

On je, takođe, pozdravio najavu Kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel, objavljenu u utorak, da će Njemačka u Siriji rasporediti izviđačke avione “tornado”, letjelice za dopunu goriva u vazduhu, jednu fregatu i 1.200 vojnika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender