24. 07. 2021.

Dodik: Dan Republike smo odredili prije rata

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH već je napisan i u toku je faza konsultacija s ljudima koji su potpisali zajedničku izjavu u Banjaluci, kao i s pravnicima, izjavio je predsjednik Milorad Dodik za televiziju “Otvorena srpska mreža” sa Pala.

Suština odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru jeste da se obavi revizija događaja, koji su se na ovaj datum odigrali 1992. godine, kaže Dodik.

Predsjednik Srpske rekao je da reagovanje visokog predstavnika u BiH i Upravnog odbora PIK-a uslijedi uvijek kada Republika Srpska iznese jasan i jedinstven stav o ključnim pitanjima. Tako je i sa kominikeom koji su napisali službenici OHR-a prije nego što su u Sarajevo došli članovi Upravnog odbora.

“9. januar 1992. godine je važan, jer je prije rata, donesen akt o osnivanju Republike Srpske, i to prije referenduma Hrvata i Muslimana o nezavisnosti BiH. Taj datum je, kao takav, priznat Dejtonskim mirovnim sporazumom”, izjavio je predsjednik Milorad Dodik. Pokušaj revizije događaja u vezi sa ovim datumom, kao i predlaganje 21. novembra 1995. godine za dan osnivanja Republike Srspke, uopšte nije bezazlena priča- kaže Dodik.

“Suština nije Arađelov dan ili Sveti Stefan, nego je suština da je jedan datum prije rata, a drugi poslije rata. Ako je poslije rata, onda je Republika Srpska posljedica rata, a ako je prije rata onda ona ima sasvim drugčiju legitimnost”, kaže Dodik.

On ističe da su u toku pregovori sa hrvatskim političarima kako bi došli do zajedničkog rješenja zakona o Ustavnom sudu BiH. Predsjednik Srpske je rekao da će insistirati, da sve odluke Ustavnog suda, koje su donesene preglasavanjem budu odbačene i neprimjenjive.

“Ono što ću uraditi u narednim mjesecima je da ću insistirati na poštivanju izjave, jer tamo se govori da Narodna skupština napravi analizu svih donesenih odluka na bazi preglasavanja, a na bazi preglasavanja je donesena odluka o konstitutivnosti naroda, odluka o grbu, himni”, ističe Dodik.

Dodik je rekao da Srpska, nakon posljednjeg terorističkog napada u Sarajevu, ne može računati na bezbjednosne strukture BiH , zbog čega će u narednom periodu morati da razvija svoje kapacitete.

“Odmah nakon Nove godine ući ćemo u proceduru i zaposliti novih 500 policajaca, mladih momaka i djevojaka koji su završili isključivo bezbjednosne škole, te učiniti sve da obezbijedimo dovoljno logistike za dobru policiju”, dodao je Dodik.

On je najavio da će u ponedjeljak, 7. decembra, u Haškom sudu svjedočiti na suđenju generalu Ratku Mladiću kao svjedok odbrane. Ukazao je na činjenicu da se Srbima sudi po sistemu kolektivne odgovornosti, što ne važi kod Bošnjaka gdje hapse nevažne ljude.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender