30. 11. 2020.
Počinje samit OEBS: Šefovi 40 zemalja u Beogradu

Počinje samit OEBS: Šefovi 40 zemalja u Beogradu

Počinje samit OEBS: Šefovi 40 zemalja u Beogradu

Dvodnevni ministarski samit OEBS-a, koji danas počinje u Beogradu, okupiće šefove diplomatija više od 40 zemalja, među kojima SAD, Rusije i EU, te generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Na skupu, koji će biti održan u beogradskoj Kombank Areni, učestvovaće 57 zemalja članica OEBS-a, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, a očekuje se donošenje niza važnih odluka, među kojima i odluka o borbi protiv terorizma i migrantskoj krizi.

Skup u Beogradu održava se u godini kada se obilježavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsjedavanje Srbije toj organizaciji.

U Beograd, koji će postati evropska diplomatska prijestonica, došli su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, američki državni sekretar DŽon Keri, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini, kao i još 1.000 predstavnika delegacija. Skupu će prisustvovati i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Dolazak je najavio i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji će se na skupu u Beogradu sresti sa Lavrovim prvi put poslije obaranja ruskog vojnog aviona.

Planirano je da se učesnicima obrati premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji će, na marginama samita imati i susrete sa stranim zvaničnicima. I predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na marginama skupa imaće niz bilateralnih sastanaka.

Samit ministara OEBS-a se po političkom značaju može uporediti samo sa konferencijama nesvrstanih u vrijeme vladavine Josipa Broza Tita, čiji će veliki portret biti postavljen na ulasku u Kombank Arenu. Ta fotografija je nastala na prvoj konferenciji ove organizacije, koja je prije skoro četiri decenije održana Beogradu.

Skup OEBS-a održava se nakon nedavnih terorističkih napada i zategnutih odnosa velikih zemalja.

O bezbjednosti skupa brine više od 7.000 policajaca, jake formacije bezbjednosnih snaga raspoređene su u pet prstenova obezbjeđenja, a snajperisti su raspoređeni po krovovima zgrada u blizini mjesta sastanaka.

Osim srpskih bezbjednosnih službi, u Beogradu su i specijalci drugih država, pa su američki državni sekretar i ministar spoljnih poslova Rusije u Srbiju došli sa svojim obezbjeđenjem.

Predstavnicima delegacija na raspolaganju je 76 limuzina, dok je za najvažnije visoke goste obezbijeđeno pet blindiranih automobila.

Za smještaj gostiju biće korištene usluge 19 beogradskih hotela, koje plaćaju delegati iz svog džepa, osim za vođe delegacija, čiji smještaj će platiti Srbija.

Planirano je da se tokom održavanja samita OEBS-a učesnicima podijeli 2.000 obroka, a iz budžeta Srbije izdvojeno 360 miliona dinara (tri miliona evra), dok je OEBS obezbijedio pomoć od 500.000 evra.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender