05. 12. 2020.
Ranko Bujić: Vitez iz Banjaluke

Ranko Bujić: Vitez iz Banjaluke

Ranko Bujić: Vitez iz Banjaluke

Ranko Bujić, streličar iz Banjaluke, nakon 700 godina prvi je vitez u Srpskoj koji ima i ”potvrdu” za to. Ova čast pripala mu je zbog izuzetnog doprinosa promociji srednjovekovnog streličarstva.

– Moja titula je vitez streličarstva. Poslije 700 godina ja sam prvi pravi vitez u BiH. Za viteza sam proglašen u proljeće ove godine, u Varaždinu, u prisustvu nekoiko pravih vitezova sa mačevima. Vitezom me proglasio Radivoje Miladinović, veliki meštar i prvi čovjek viteškog reda “Sveti Nikola” iz Varaždina, koji je verifikovan da može to da uradi – priča Bujić za Kontakt radio.

”Bitka” na kojoj je Bujić postao vitez je simulacija odbrane Varaždina iz 13. vijeka, gdje su strijele sa sa zidina tvrđave letjele prema meti udaljenoj 40 metara.

Ranko Bujić 3

Sama ceremonija na kojoj postajete vitez veoma je interesantna. Osim mačeva, podrazumijeva i jedan zanimljiv detalj :

– Prije obavljanja čina rekli su mi: nemoj da se ljutiš, ali moramo ti udariti šamar. Pitao sam zašto, a odgovorili su: tako se postaje vitez. Mačem po glavi, po ramenima i na kraju ide šamar za koji kažu da je posljednji koji smiješ primiti u životu. Sljedeći put ako ti neko udari šamar, taj mora poginuti. Vitezovi nikada nisu odgovarali za ubistva zato što nikada nisu ubijali iz obijesti već braneći nemoćne, stare, siromašne, ili braneći svog vladara koji je morao da bude pošten – objašnjava Ranko, inače veteran Streličarskog kluba “Kastel” iz Banjaluke .

Viteška okupljanja i turniri su interesantni događaji koji privlače veliki broj ljudi. Ranko ima ideju da pokuša u Banjaluci organizovati jedne viteške igre.

A kako bi izgledalo to da se vitezovi okupe na Kastelu?

– Sve je kao iz onog doba. Nema mobilnih telefona, nema plastičnih čaša, nema satova na ruci i ne smijete imati dosta toga što podsjeća na ovo vrijeme. Na primjer, tu budu konjanici sa kopljima koji jure jedan prema drugom i ruše jedan drugog za naklonost neke dame . Italijani dođu sa jako lijepom kolekcijom mačeva, koplja i štitova. Jednom je Iz Francuske došao jedan čovjek i on je doveo 40 treniranih gusaka. Bude tu oštrača noževa iz Njemačke, hrvača iz Slovačke , Poljske – kaže Bujić, opisujući jedno tipično viteško okupljanje.

Ranko Bujić: Vitez iz Banjaluke

Streličarstvo u Banjaluci

Bujić je jedini streličarski takmičar iz Banjaluke, RS i BiH koji puca tradicionalnim ili dugačkim lukom i strijelom. Navodi da je njegov luk napravljen u Sloveniji od sedam vrsta drveta, a domet mu je do 200 metara, dok je na 40 izuzetno precizan. Strijele su drvene sa čeličnim vrhovima, a pera na njima su od tuke. Ranko Bujić redovno učestvuje na turnirima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, i Mađarskoj.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender