03. 12. 2020.
Savjet ministara BiH o preporukama Evropske komisije

Savjet ministara BiH o preporukama Evropske komisije

Savjet ministara nacrtao budžet od 1,7 milijardi KM

Savjet ministara BiH utvrdio je danas u Sarajevu Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za narednu godinu u iznosu 1.720.637.818 KM, izjavio je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je precizirao da je za servisiranje spoljnog duga namijenjeno 770.637.818 KM, a za ukupne rashode institucija BiH 950 miliona KM, što je gornja granica koju je utvrdio Fiskalni savjet.

On je naveo da je usaglašavanju budžeta prethodio mukotrpan posao uvažavanja svih budžetskih korisnika.

“Sama činjenica da smo to donijeli jednoglasno govori da su svi shvatili ozbiljnost situacije, određena ograničenja i da smo se držali realnih zahtjeva”, rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu.

On je istakao da je osnovni prioritet bio da se ne ugrozi nijedna institucija BiH na evropskom putu zemlje, tako da su dodatna sredstva odobravana u tom suženom kapacitetu svim institucijama koje rade na tim aktivnostima – Direkciji za evropske integracije, tijelima za akreditaciju i ostalima.

“U odnosu na prošlu godinu povećane su stavke Ministarstvu civilnih poslova za izdvajanja za sport i kulturu, jer znamo da je u tom segmentu teška situacija”, rekao je Bevanda.

Ministar finansija BiH istakao je da ne treba da zbunjuje podatak o broju zaposlenih u institucijama BiH jer se on odnosi na zapošljavanje kadeta koji su prošli obuke u Graničnoj policiji, Agenciji za istrage i zaštitu i drugim agencijama, za šta su obezbijeđena sredstva u budžetu.

“Ukinuli smo tekuću rezervu za predsjedavajućeg Savjeta ministara i dvojicu njegovih zamjenika”, naveo je Bevanda.

Prema njegovim riječima, ostavljena je vrlo mala tekuća rezerva da bi se obezbijedila sredstva za neke neophodne aktivnosti, pri čemu je vođeno računa o ozbiljnosti kandidovanja zahtjeva.

“Ostaje problem tehničke prirode s obzirom na to da Upravni odbor nije usvojio budžet Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH jer nije bilo saglasnosti”, dodao je Bevanda.

Navodeći da je zakazao hitnu sjednicu Upravni odbor UIO, Bevanda je rekao da je Savjet ministara u nacrt budžeta inkorporirao cifru koja je dostavljena Upravnom odboru.

Bevanda je izrazio zadovoljstvo što je ovo prvi budžet koji je u Savjetu ministara u posljednje tri godine usvojen jednoglasno i podsjetio da će on biti dostavljen u dalju proceduru Predsjedništvu BiH, koje je zvanični predlagač budžeta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender