25. 06. 2021.
Roker iz Banjaluke pobijedio na takmičenju u besjedništvu

Roker iz Banjaluke pobijedio na takmičenju u besjedništvu

Đorđe Knežević, roker i besjednik: Lijepo bi bilo da svi pričamo lijepo

To je bilo 23. takmičenje u besjedništvu “Sirijum, Lux Verbi”, a u Banjaluku su stigle dvije vrijedne nagrade. Osim Đorđa, sa medaljom se vratila i diplomirana pravnica Olivera Ševo, koja je osvojila treću nagradu u kategoriji autorske besjede.

Đorđe se besjedništvom bavi od druge godine studija na Pravnom fakultetu i vjeruje da je njemu, ali njegovim kolegama pravilno i koncizno izražavanje neophodno jer je pojavljivanje i govorenje pred sudom nešto što spada u redovne pravničke aktivnosti.

„Još jedan razog zbog kojeg se bavim besjedništvom je taj što sam u centru Institutio oratoria koji funkcioniše pri Pravnom fakultetu stekao prijatelje koji su jako inteligenti i kvalitetni ljudi“, priča Knežević za MojKontakt.

Muzičar u bendu „Važno obavještenje“ objašnjava da su besjeda i koncert dva dijametralno suprotna javna nastupa.

„U nastupu sa bendom su tu kolege na koje se možete 100% osloniti pa i ako pogriješite, oni će to nadoknaditi za vas. Kada držite govor sve je na vama. Sve oči su uprte u vas. Ako nešto pođe po zlu, jedino sami sebi možete pomoći. Ono gdje se možda mogu iskoristiti besjedničke sposobnosti su u najavi pjesama prilikom živog nastupa. Naravno sada mnogo više pažnje obraćam i na dikciju svog pjevača.“

Besjednici su naučili i da trema nije negativna stvar.

„Jedna od privih stvari koje vas mentori nauče u centru je to da trema nije negativna stvar. To je jedan segment koji je sastavni dio govornišva. Bitno je samo tremu okrenuti u svoju korist i znati ju kontrolisati. Trema znači da vam je stalo do besjede koju izgovarate, ako je nema vrlo lako se može desiti da besjeda bude ravnodušno prezentovana publici što je veliki nedostatak“, ističe Knežević.

A ističe li se katkad, u kafani, svojom besjedom i „filozofiranjem“ u mnogobrojnom i raznolikom društvu?

„Uh, u kafani se ne bjesjedi u kafani se raspravlja. Pogotovo ako imate društvo kao što je moje u kom svako misli svojom glavom i kritički je nastrojen. Tako da je to više debata, a ne besjeda“, opisuje ovaj apsolvent i dodaje da mu prijatelji znaju reći, ,,aj’ ne filozofiraj”, ili bar tu misao provuku kroz prihvatljiviju rečenicu.

„Ali to nemam nikakve veze sa mojim besjedništvom, već sa mojom ličnošću“, zaključuje Đorđe Knežević.

On je u Sremskoj Mitrovici prvi put učestvovao u takmičenju u kategoriji improvizacije i kaže da mu je ta nagrada najznačajnija u trogodišnjem bavljenju besjedništvom. Inače, tema koju je dobio u kvalifikacijama bila je „Što seješ, to ćeš žnjati”, a u finalu je besjedio na temu „Nemoj da ti tuga dugo traje, idi vidi na koga pas laje”.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender