01. 12. 2020.
Incko: Moguće slanje trupa EU ukoliko situacija eskalira

Incko: Moguće slanje trupa EU ukoliko situacija eskalira

Incko: Spreman sam iskoristiti bonska ovlaštenja

Rekao je kako ima osjećaj da referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH neće biti održan u Republici Srpskoj.

“Vidim signale koji dolaze iz Banjaluke. Zaključci NSRS još nisu na snazi, niti su objavljeni u ‘Službenom glasniku’. Drugi signal je da je bošnjačka grupa, koja se žalila Ustavnom sudu RS da ona nije u komisiji za provođenje referenduma, dobila je pravo i taj slučaj će se sada razmatrati u ovoj pravosudnoj instituciji. Sigurno ove godine neće biti referenduma, a možda ni sljedeće godine. Tek onda bismo mogli razmatrati kako ćemo reagovati”, istakao je Incko.

Kada je riječ o odluci Ustavnog suda o 9. januaru, ni u tom slučaju se sada ne može očekivati reakcija, budući da pomenuta odluka još nije obznanjena javnosti.

“Ne možemo sada reagovati, nego tek kasnije, ako se desi referenudm ili ako se ova odlukla loše provede. Sada je prerano”, rekao je Incko.

Podsjetio je takođe da su ministri spoljnih poslova zemalja članica EU istakli kako bi referendum o radu bh. pravosudnih organa destabilizovao prilike u BiH.

“To treba spriječiti po svaku cijenu”, upozorio je visoki predstavnik.

Govoreći o poziciji stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, naglasio je kako je njihovo prisustvo u ovoj instituciji potrebno.

“To je bio koncept u Dejtonu, to je izvorni Dejton. Domaći političari uvijek su bili u toku dešavanja. Strane sudije nije nametnuo niko iz inostranstva, niti je to visoki predstavnik nametnuo. U Dejtonu je predviđeno da strane sudije budu u Ustavnom sudu zbog objektivnosti. Nije dobro da političke stranke imenuju sudije u Ustavni sud, ali dok je tako, dobro je što su strane sudije tu”, smatra Incko.

Prokomentarisao je i ostvareni napredak BiH na putu ka EU, konstatujući da su pomaci vidljivi, ali da je potrebno ispuniti sve uslove kako bi BiH predala aplikaciju za članstvo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender