24. 11. 2020.
Kopije Hitlerovih knjiga prodate za 65 hiljada dolara

Kopije Hitlerovih knjiga prodate za 65 hiljada dolara

Kako je zaista zvučao Hitlerov glas

Tajni snimak privatnog razgovora Adolfa Hitlera sa jednim vojskovođom iz 1942. otkriven je tek pre nekoliko godina.

U snimku Hitler nezvaničnim tonom razgovara sa Karlom Manerhajmom u trenutku kada je saznao da su Rusi proizveli 35.000 tenkova u prvoj godini rata.

Pošto Hitler nikad nije dozvoljavao nezvanično snimanje, ovo je prvi poznat snimak njegovog glasa u takvom tonu.

Tokom jednominutnog klipa, Hitler kaže: “Da mi je neko rekao da nacija može početi sa 35.000 tenkova, rekao bih mu da je lud”.

Finski inženjer zvuka Tor Damen snimio je prvih 11 minuta Hitlerovog razgovora sa Manerhajmom. Njegov zvanični zadatak bio je da snima rođendanske govore i Manerhajmove odgovore, ali je odlučio da nastavi i nakon što se razgovor sa zvaničnog “prebacio” na privatni.

Traka je sakrivena i objavljena je tek pedesetih, ali se tada smatralo da je lažna, jer je Hitlerov glas zvučao suviše “mekano”.

U snimku se čuje da kaže: “Da mi je neki general rekao da neka nacija ima 35.000 tenkova, rekao bih mu: ‘Vi, moj dobri gospodine, sve vidite preuveličano dvaput ili deset puta. Vi ste ludi; vidite duhove”.

“To je nemoguće. Rekao sam ti ranije da smo nalazili fabrike, jedna od njih je Kramatorskaja, na primer. Pre dve godine je tamo bilo samo nekoliko stotina (tenkova). Nismo znali ništa. Danas, tamo je fabrika tenkova u kojoj – tokom prve smene nešto više od 30.000, a tokom celog dana više od 60.000 – radnika radi. U jednoj jedinoj fabrici tenkova!”

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender